NA VOJSKEM PRAZNIK LJUDSKE PESMI IN ZLATOMAŠNIKA SREČKA VONČINE

Nedelja, 25. julij 2021

Na Vojskem je ta lonec tedna praznično. Sinoči je potekala že tradicionalna prireditev Pri nas je pesem doma, danes, na Jakobovo nedeljo, vojskarski krajevni praznik, pa se bo odvijalo slovesno bogoslužje, ki ga bo daroval duhovnik zlatomašnik Srečko Vončina, vojskarski rojak, ob 50-letnici svojega duhovniškega poklica. Prireditev Pri nas je pesem doma, ki jo organizira KUD Planika Vojsko v sodelovanju z domačimi gasilci in Društvom kmečkih žena in deklet Vojsko, združuje pevske sestave, ki negujejo slovensko ljudsko pesem. Društvo jo tradicionalno sicer pripravlja na drugo septembrsko soboto. Lani je prireditev zaradi epidemije odpadla, letos pa so jo združili s farnim praznikom.

Na njej so včeraj nastopile tri pevske skupine: člani Stiškega kvarteta, Moška vokalna skupina Vojsko in skupina Pomladni dan. Ti se srečujejo in vadijo na domačiji ob rojstni hiši Cirila Kosmača. Milan Jež.


Izjava Milan Jež


Tudi člani domače Moške vokalne skupine Vojsko radi nastopijo na tej prireditvi. Ivan Šinkovec


Izjava Ivan Šinkovec


Na dogodku so članice domačega kulturnega društva odigrale tudi dva hudomušna skeča izpod peresa vojskarske kulturnice in avtorice številnih besedil Irene Hvala.  Mlaja z napisom Pozdravljen bod’ zlatomašnik pred farno cerkvijo sv. Jožefa, pa že od včeraj naznanjata, da bo na današnji vojskarski farni praznik duhovnik Srečko Vončina, vojskarski rojak, v cerkvi sv. Jožefa daroval bogoslužje ob 50-letnici svojega duhovniškega poklica, ki ga je v vseh župnijah, kjer je deloval, opravljal v duhu svojega poslanstva, s predanostjo, marljivostjo in iskreno naklonjenostjo do ljudi.


Izjava Srečko Vončina


Ob njegovem zlatomašnem jubileju so mu pri Kulturno prosvetnem društvu Planika Vojsko posvetili Kulturni listič, kjer so objavljena spominjanja predstavnikov vseh župnij, od Bovca, Šebrelj, Šlovrenca v Goriških Brdih do Črnega Vrha in Kobarida, kjer je gospod Vončina služboval. Posebno dragocen pa je zapis danes 90-letne upokojene učiteljice Marije Hren, ki je Srečka Vončino poučevala že v prvem razredu vojskarske osnovne šole.


Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
21.09.2021
14°C / 23°C
sreda
22.09.2021
11°C / 23°C
četrtek
23.09.2021
11°C / 22°C