ČE NE BO REŠITVE ČIM PREJ, LAHKO GROZI TUDI ZAPRTJE ZP V CERKNEM

Petek, 23. julij 2021

Poročali smo že, da se je v postopku sprejemanja sprememb Občinskega prostorskega načrta občine Cerkno zapletlo pri urejanju dokumentacije za selitev Zdravstvene postaje Cerkno na novo lokacijo – v nekdanjo upravno stavbo Ete. Skupina gospodarskih družb namreč preko odvetniške družbe Kerčmar v pripombah na omenjeni dokument izraža dvome o primernosti te dejavnosti v njihovi soseščini, možnost pretiranega hrupa, omenjajo tudi neprimernost dostopa do zgradbe. Občinska uprava je po usklajevanjih z lastniki pripravila stališča, v katerih so, kot pojasnjujejo na občini, pripombe v največji možni meri upoštevane, zato bo občina po sprejemu stališč nadaljevala s predpisanim postopkom spremembe tega občinskega prostorskega dokumenta, saj je selitev zdravstvene postaje nujna za zagotavljanje zdravstvene oskrbe vseh občanov.

Zaposleni v ZD Idrija, ki delujejo tudi v ZP Cerkno že več let opozarjajo na nevzdržne razmere v obstoječi stavbi zdravstvene postaje v Cerknem. Kot v odgovoru skupini podjetnikov pojasnjuje župan Gašper Uršič, preureditev obstoječe stavbe ZP zaradi strogih zahtev ni mogoča, zato bi bila potrebna novogradnja. Ta v občini Cerkno zaradi velikih stroškov ter pomanjkanja ustreznih parcel oziroma nepripravljenosti lastnikov potencialno ustreznih parcel za prodajo, ni realna, novogradnja na obstoječi lokaciji pa bi pomenila prekinitev zdravstvenih storitev v Cerknem za celotno obdobje gradnje. 

Najmanj 4 milijone evrov, koliko je ocena stroškov novogradnje, je precej več kot pa dobrih 295.000 evrov, kolikor je občina po sklepu občinskega sveta odštela za nakup stavbe v kompleksu »stare« Ete za ureditev novih prostorov ZP. V prejšnjem mandatu je občina odštela tudi 68.000 evrov za projekt PZI za vsebine, ki so se v postopku spreminjanja OPN izkazale za neprimerne, projekt pa bo še korigiran. V naslednjem letu so predvidena tudi dodatna državna sredstva za nadgradnjo zdravstvenih storitev, če bo projekt pripeljan do faze gradnje. Župan izpostavlja, da se je občina v dosedanjem postopku spreminjanja prostorskega dokumenta usklajevala s podjetniki in številnim njihovim pripombam ugodila.


Izjava Gašper Uršič
Obstoječi Zdravstveni postaji grozi zaprtjeObčinska uprava je po usklajevanjih z lastniki pripravila stališča, v katerih so, kot pojasnjujejo na občini, pripombe v največji možni meri upoštevane, zato bo občina po sprejemu stališč nadaljevala s predpisanim postopkom spremembe tega občinskega prostorskega dokumenta, saj je selitev zdravstvene postaje nujna za zagotavljanje zdravstvene oskrbe vseh občanov.

Selitev zdravstvene postaje v omenjeno stavbo bo na dolgi rok omogočila tudi več dodatnih zdravstvenih programov in kakovostnejšo ter dostopnejšo storitev za občane. Če do selitve ne bo prišlo, se lahko zgodi tudi, da bodo Cerkljani izgubili zdravstveno postajo.  Tomaž Glažar, direktor ZD Idrija.


Izjava Tomaž GlažarTudi zato je potrebno problematiko primernih prostorov ZP Cerkno rešiti čim prej, meni Glažar.

Kako se bo problematika razvijala v prihodnje, bomo še poročali. 


Metka Rupnik

Foto: Ivan Seljak 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
21.09.2021
14°C / 23°C
sreda
22.09.2021
11°C / 23°C
četrtek
23.09.2021
11°C / 22°C