VIPAVSKA DOLINA IN GORIŠKI PROSTOR POVEZANA S TRAJNO OZNAČENO POTJO

Petek, 23. julij 2021
Tekaška prireditev UTVV od leta 2015 povezuje Vipavsko dolino z goriškim prostorom. V tem obdobju se je razvila v največji tovrstni športni dogodek oziroma trail tek v Sloveniji. Na osnovi tega mednarodnega športnega dogodka letos nastaja trajna označitev te poti, pri kateri sodelujejo Mestna Občina Nova Gorica, Občina Renče-Vogrsko, Občina Miren-Kostanjevica, Občina Ajdovščina in Občina Vipava. 165 kilometrov dolga pot bo v celoti označena s tablami UTVV, med drugim se vključuje v že obstoječe tematske oziroma planinske poti. V družbi ekipe UTVV so si postavitev tabel pod Sveto Goro včeraj ogledali tudi novogoriški podžupan Simon Rosič in svetovalec za družbene dejavnosti Robert Cencič ter priznani ultra trail tekač Renato Lešnik, so sporočili iz Mestne Občine Nova Gorica.


Tematska pot UTVV predstavlja enoten in povezovalen turistični produkt celotne Vipavske doline in širšega goriškega prostora ter s svojo močno osnovo na mednarodnem dogodku UTVV omogoča dobro promocijo v tujini. Pot je razdeljena na 12 etap, ki so povprečno dolge 13 kilometrov. Ekipa UTVV trenutno označuje pot po Mestni občini Nova Gorica, kjer so do zdaj označili 30 od skupno 53 kilometrov. Včeraj so s tablami označevali območje proti Grgarju in Sveti Gori, v prihodnjih dneh bodo označevali urbani del Nove Gorice.

Označba poti je prednost za tiste, ki prihajajo od drugod, je poudaril  novogoriški trail tekač Renato Lešnik: »Tekači iz cele Slovenije, med njimi so tudi moji prijatelji, ne poznajo teh poti. Za tiste, ki prihajajo iz tujine, je to nedvomno velika pridobitev. Težko je nekomu točno razložiti, kje neka pot poteka. Vesel sem tudi, da si je UTVV, ki je trenutno največja prireditev v Sloveniji na tem področju, izbrala to lepo pot. Pot je speljana tako, da lahko vsak najde kaj za svojo dušo«, je še poudaril Lešnjak Urejanje poti v Vipavski dolini in širšem goriškem prostoru je zagotovo zgodba o povezovanju, je poudaril novogoriški podžupan Simon Rosič: »Vipavska dolina in čezmejni goriški prostor imata ambicijo, da postaneta prepoznavna destinacija za kolesarje, pohodnike in tekače. Trajno označena tekaško-pohodna pot UTVV na območju Vipavske doline in goriškega prostora je vsekakor pomemben korak v tej smeri in velika pridobitev v kontekstu že uveljavljene tekaške prireditve“, še pove Rosič. Urejanje poti v Mestni občini Nova Gorica bodo končali do konca avgusta. Načrtujejo, da bo celotna pot UTVV označena do spomladi 2022.Ivan Seljak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
21.09.2021
14°C / 23°C
sreda
22.09.2021
11°C / 23°C
četrtek
23.09.2021
11°C / 22°C