Z DEŽEVNICO ZA ZMANJŠANJE UPORABE PITNE VODE

Četrtek, 15. julij 2021

Mladinski center Idrija nadaljuje projekt Zmanjšaj, v katerem si prizadeva različne trajnostne prakse vpeljati v vsakdanje življenje. Nova pridobitev projekta je zbiralnik vode, ki bo idrijskemu mladinskemu centru pomagal zmanjšati količine porabljene pitne vode pri njegovih dejavnosti.

Zbiralnik deževnice stoji za stavbo idrijskega dijaškega doma, kjer idrijski mladinski center domuje. Zbiralnik lahko zbere do 1055 litrov deževnice, ki jo bodo v mladinskem centru uporabili za čiščenje, zalivanje gredic, za delavnice in druge aktivnosti, ki jih izvajajo.

Zaloga pitne vode se po vsem svetu hitro zmanjšuje, zato je izredno pomembno tudi ozaveščanje o sami problematiki kakovostne pitne vode, ki je poimenovana tudi kot svetovna vodna kriza. Po podatkih NIJZ kar 2,2 milijardi ljudi po svetu živi brez dostopa do varne oskrbe s pitno vodo.

Z uporabo deževnice bodo v Mladinskem centru Idrija zmanjšali porabo pitne vode, ki bi jo sicer uporabili za te dejavnosti. Prav trajnostna raba naravnih virov pa je eden osrednjih ciljev projekta Zmanjšaj, ki je podprt z evropskimi sredstvi, v njem pa kot partner Poleg idrijskega mladinskega centra, LAS s CILjem in Komunale Idrija sodeluje tudi Primorski val.


Metka Rupnik

Foto: MC Idrija

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
17.01.2022
-2°C / 13°C
torek
18.01.2022
-3°C / 11°C
sreda
19.01.2022
-3°C / 13°C