MED ENERGETSKO NAJBOLJ PRODORNIMI OBČINAMI TUDI AJDOVŠČINA IN NOVA GORICA

Nedelja, 06. junij 2021

Pred dvema letoma, ko je potekal zadnji izbor za energetsko najbolj prodorne občine, so se primorske občine uvrstile tik pod vrh, to sta bili Kobarid in Nova Gorica. Letos sta najvišji naslov osvojili tudi  Ajdovščina med srednje velikimi ter Mestna občina Nova Gorica med mestnimi občinami.

Kot je na nedavnem  spletnem dogodku En.občina & En.management 021 dejal predsednik komisije izbora Boris Sučić s Centra za energetsko učinkovitost Instituta Jožef Stefan, je v Sloveniji dovolj strokovnega znanja za številne probleme - tako energetske kot okoljske - se pa "obenem skrivamo za skromnostjo in pretirano kritičnostjo".

Komisija je med srednje velikimi občinami ocenila, da  v Občini Ajdovščina izstopajo predvsem številne aktivnosti in naložbe na področju trajnostne mobilnosti z denimo izgradnjo električnih polnilnic in kolesarskih povezav, visok delež sredstev namenjajo tudi energetskemu menedžmentu, digitalizaciji in energetski prenovi stavb, med drugim so ustanovili tudi samooskrbno energetsko skupnost. Med drugim izpostavljajo, da je Družba Gen-I  lani v sodelovanju z občino na strehi osnovne šole v Budanjah postavila prvo skupnostno sončno elektrarno, ki je namenjena samooskrbi lokalnih prebivalcev.

Laskav naslov je prejela še ena severnoprimorska občina. Novogoriška mestna občina namreč s svojimi aktivnostmi presega začrtani lokalni energetski koncept, pri čemer izstopajo vlaganja v obnovo daljinskega ogrevanja, posodobitev javne razsvetljave in nakup električnih vozil za občinsko upravo. Občina je uspešna tudi pri izvajanju EU-projektov, vzpostavitvi javno-zasebnih partnerstev. Med drugim so vzpostavili Center zelenih tehnologij.


Ivan Seljak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
14.07.2024
20°C / 32°C
ponedeljek
15.07.2024
20°C / 34°C
torek
16.07.2024
18°C / 35°C