JAMARSKA SEKCIJA PD TOLMIN DELUJE ŽE 50 LET

Sreda, 14. april 2021

Konec marca je minilo natanko 50 let od ustanovitve Jamarske sekcije Planinskega društva Tolmin, ki danes združuje 15 jamarjev, ki iščejo, raziskujejo, varujejo in dokumentirajo raziskane podzemeljske jame v Posočju.

Jamarstvo na Tolminskem ima dolgo zgodovino. Že kmalu po prvi svetovni vojni je bil ustanovljen ilegalni planinski klub Krpelj, ki je poleg planinstva in drugih dejavnosti vključeval tudi jamarstvo. Leta 1968 so se prvi tolminski jamarji udeležili raziskave sistema Pološke jame pod vodstvom Inštituta za raziskavo krasa v Postojni in bili nad uspehi tako navdušeni, da so kmalu zatem, 27. marca 1971, ustanovili Jamarsko sekcijo PD Tolmin, ki deluje še danes.  

Kot pove današnja načelnica Jana Čarga, je v sekciji trenutno aktivnih 15 jamarjev, od tega so štirje jamski reševalci, dva jamarja skrbita za izobraževanje, imajo pa tudi jamsko vodnico in prostovoljnega naravovarstvenega nadzornika. Skrbijo predvsem za raziskovanje in varovanje jam, v svoji zgodovini pa so zabeležili že več najrazličnejših uspehov. Od bolj znanih je raziskovanje sistema Migovec, ki je trenutno s 43 kilometri najdaljši jamski sistem v Sloveniji, pomembno so pripomogli tudi pri odkrivanju sistema Mala Boka. Sodelujejo pri različnih raziskavah, pomagali so denimo pri raziskavi pretakanja vode pod Migovcem in pri raziskavah datiranju ledu v jamah.

Dogodke ob letošnjem jubileju bodo posoški jamarji prilagodili razmeram in ukrepom, zaenkrat konec maja načrtujejo ogled Pološke jame, v poletnih mesecih dan odprtih vrat Dantejeve jame, največje praznovanje pa bi radi pripravili septembra na planini Razor. V načrtu pa je tudi priprava zbornika o 50-letnem delovanju sekcije.

Izjava Jana Čarga


Simona Skočir 

Fotografija: arhiv Jamarske sekcije PD Tolmin

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
14.07.2024
20°C / 32°C
ponedeljek
15.07.2024
20°C / 34°C
torek
16.07.2024
18°C / 35°C