V AVČAH SE OBETA UREDITEV GORSKOKOLESARSKE STEZE

Četrtek, 08. april 2021

Vasica Avče na levem bregu reke Soče je danes znana predvsem po edini slovenski črpalni hidroelektrarni, katere strojnica se nahaja pod vasjo. Kakor nam pove Mitja Madon, so se spustom z gorskimi kolesi tu začeli resneje ukvarjati približno takrat, ko so gradbinci začeli z deli za cevovod, ki z umetnega jezera na Kanalskem Vrhu vodi do reke Soče pod Avčami.

V tem času so člani ŠKTD Avče svojo vas postavili na slovenski pa tudi srednjeevropski gorskokolesarski zemljevid. Tekma v spustu oz. downhillu je sem privabila slovenske in množico italijanskih in avstrijskih spustašev, ki so za en vikend dodobra zasedli Kanal in okolico.

Čeprav tekme danes ne prirejajo več, pa se delo in vpliv društva ne zmanjšujeta. Iz avške kolesarske šole je izšlo in še izhaja več tekmovalcev, ki krojijo slovenski gorskokolesarski vrh. Da dobro delujejo tudi na teoretični in inštruktorski strani kaže tudi dejstvo, da prvi diplomant Fakultete za šport s temo iz gorskega kolesarjenja prihaja prav od tu.

Proga, ki je nekoč služila treningu, nato tekmam, sedaj pa spet predvsem treningu, je, po mnenju tistih, ki so po njej vozili, nedvomno vredna obiska. V Avčah so se sedaj odločili, da progo tudi uradno vrišejo na zemljevid in za to pridobijo vsa potrebna soglasja. Načrtov je sicer še več, predvsem o tem, trenutnem, pa smo spregovorili z Mitjo Madonom, ustanoviteljem in še vedno aktivnim kolesarjem ter članom društva.

Pogovor: Mitja Madon

Legalizacija kolesarskih prog se pri nas še vedno srečuje z zastarelimi predpisi, ki pri oceni vpliva na okolje gorske kolesarje uvršča v isto skupino kot motokrosiste. Mitja Madon nam za zaključek pove, da je lahko vsakomur jasno, da je vpliv kolesa bolj podoben tistemu, ki ga v gozdu pustijo pohodniki. Opustelo progo tako kakor pohodniško pot narava zelo kmalu spet vzame za svojo, tudi zato, ker graditelji zavestno uporabljajo le materiale, ki jih najdejo v okolici proge.


Primož Božič

Foto: Mitja MadonPogovor: Mitja Madon

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
27.09.2023
13°C / 28°C
četrtek
28.09.2023
12°C / 28°C
petek
29.09.2023
13°C / 28°C