TUDI OB ŠOLAH IN VRTCIH V IDRIJSKI OBČINI "ZRASLE" VISOKE GREDE

Sreda, 07. april 2021

Čeprav nas je včeraj presenetila še izdatna pošiljka snežne odeje, je pomlad že tu, z njo pa tudi čas za sajenje rastlin na vrtovih. Pred šolami in vrtci v idrijski občini so te dni »zrasle« visoke grede, ki bodo malčke in šolarje ob aktivnem delu z rastlinami osveščale o pomenu lokalne samooskrbe tudi za urbana okolja.

Ob šolah in vrtcih na območju občine Idrija so v okviru projekta Naokoli postavili 15 visokih gred, ki bodo v kratkem oživele. Otroci bodo vanje posadili sadike zelenjave, začimb in cvetlic ter tudi skrbeli za njihovo rast in razvoj. Pred tem so v okviru istega projekta visoke grede kot primer urbanih vrtov dobili tudi ob šolah in vrtcih na Logaškem in Cerkljanskem; tu so postavili tudi rastlinjak in vrtno lopo z orodjem. Z visokimi gredami bodo ozaveščali otroke, njihove starše ter širšo javnost o načinu in pomenu lokalne samooskrbe in okolju prijazne pridelave hrane.

Projekt Naokoli v okviru LAS s CILjem, v katerem sodelujejo partnerji z Idrijskega, Cerkljanskega in Logaškega, in sicer vse tri občine ter Zavod za turizem Idrija in Idrijsko-cerkljanska razvojna agencija kot vodilni partner, se ukvarja z vključevanjem vsebin varovanja in ohranjanja narave ter okolja v različne urbane življenjske vsebine. Celoten projekt je vreden dobrih 117.000 evrov, od tega bo dobrih 92.000 evrov pridobil iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.


V okviru projekta so ali še bodo uredili tudi okolice podeželskih krajev na Logaškem in Cerkljanskem, na širšem idrijskem območju je bila izdelana študija nosilnih kapacitet, na podlagi katere bo izvedena tudi pilotna športna prireditev v Krajinskem parku Zgornja Idrijca, na Cerkljanskem so s postavitvijo informativne table s pohodnimi in kolesarskimi potmi v okolici predstavili vključevanje narave in lokalnega okolja v inovativne turistične produkte območja.


Metka Rupnik

Foto: LAS s CILjem


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
17.04.2021
1°C / 15°C
nedelja
18.04.2021
4°C / 15°C
ponedeljek
19.04.2021
6°C / 13°C