ZAČELE SO SE PRIJAVE ZA HERITAGEHACK

Torek, 06. april 2021

Te dni so se že začele prijave na letošnji HeritageHack - hackatlon s področja kulturne dediščine. Na tridnevnem dogodku, ki so ga organizatorji pri zavodu ID20 naslovili Periferija vabi!, bodo tokrat v ospredje postavili izzive podeželja in manjših slovenskih mest, zaznamovanih z industrijsko dediščino.


Slovensko podeželje, ki po uradni statistiki zajema tudi številna manjša slovenska mesta, se sooča s staranjem prebivalstva in odseljevanjem mladih, z isto težavo se srečujejo tudi številna nekdanja industrijska središča, med njimi je tudi Idrija, ki postopoma izgubljajo ekonomsko moč. Na letošnjem virtualnem HeritageHacku bodo prijavljene ekipe iskale rešitve, kako lahko nekdanji industrijski objekti dopolnjujejo idiličnost podeželja in prepletajo sodobne poklice. To je vedno bolj pereča težava, ki predstavlja veliko breme za številne lokalne oblasti.


Ob dnevu Evrope bodo tako na virtualnem dogodku HeritageHack, ki se bo začel 7. in sklenil 9. maja, na dan Evrope, bodo ekipe iskale ideje, ki bodo najbolje prepletale smernice Novega evropskega Bauhausa, ki je novo ogrodje za prihodnost Evrope in temelji na povezovanju tehnologije in znanosti na eni ter umetnosti in kulture na drugi strani.

Dogodek bo združeval dva projekta s problematiko izseljevanja mladih s »periferije«, v katera je vključeno tudi območje idrijske občine, in sicer projekt YOUIND, kjer zavod ID20 sodeluje kot partner Občine Idrija in naslavlja problem izseljevanja mladih iz perifernih industrijskih mest in regij z vidika industrijske kulture, ter projekt Erasmus + projekt Under the Loupe: Rural Youth Work, ki išče nove ideje za mladinsko podeželsko delo, zato se pri organizaciji dogodka povezujejo tudi z Zvezo slovenske podeželske mladine.

Ob robu HeritageHacka pripravljajo tudi razpravo o vlogi kulturne dediščine pri oživljanju in ohranjanju podeželja ter o načinih, kako povezati ruralno in urbano in Slovenijo popeljati v trajnostno prihodnost na osnovi mladih in bogate kulturne, tudi industrijske dediščine podeželja.Metka Rupnik

Vir in foto: ID20

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
17.04.2021
1°C / 15°C
nedelja
18.04.2021
4°C / 15°C
ponedeljek
19.04.2021
6°C / 13°C