SOLARNE KLOPI V KANALU IN DESKLAH

Torek, 06. april 2021

Minuli četrtek so v Kanalu in Desklah vgradili tri nove solarne klopi slovenskega proizvajalca Solar Go iz Podplata pri Rogaški Slatini. Kakor pojasnjuje Aleš Krč, so v podjetju želeli razviti sodobne urbane produkte, ki za svoje delovanje uporabljajo energijo iz obnovljivih virov. Eden njihovih izdelkov je pametna solarna klop, ki samostojno, brez uporabe energije iz električnega omrežja, zagotavlja polnjenje elektronskih naprav.

Čeprav so ponosni na slovensko znanje in razvoj, ki je pripeljal do klopi in drugih izdelkov, pa priznavajo, da morajo kljub temu fotovoltaične celice in drugo elektronsko opremo uvoziti od drugod, saj gre v tem primeru za tehnologijo, ki je mikro podjetja sama ne morejo izdelovati, kaj šele razvijati. Vse drugo pa so domislili sami – za še dodaten kanček slovenskosti poskrbi tudi slovenski macesnov les, iz katerega je izdelano sedišče.

Klopi je kanalski Turistično-informacijski center pridobil v sklopu LAS-ovega projekta Spodbujanje družabnega življenja v dolini Soče. Kakor pove Nika Testen so hoteli s tem projektom turistično ponudbo, ki se sicer večinoma opira na klasično označevanje in informiranje, dati pridih sodobnosti.

Klopi so postavljene na dveh lokacijah, v Kanalu pred TIC-em in v Desklah v parku pred Kulturnim domom. S postavitvijo imajo klopi nedvomno potencial, da jih za svoje vzamejo tako oddiha in elektrike potrebni turisti in njihovi telefoni, kakor tudi domačini za občasna srečevanja.

O sami tehnologiji solarnih klopi smo v kratkem pogovoru spregovorili tudi z Alešem Krčem iz podjetja Solar Go.

Pogovor: Aleš Krč
 

Primož Božič

Foto: TIC Kanal

Pogovor Aleš Krč

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
17.04.2021
1°C / 15°C
nedelja
18.04.2021
4°C / 15°C
ponedeljek
19.04.2021
6°C / 13°C