SKRIVNOSTNA LJUBLJANICA, GRAD BISTRA IN PRAZNOVANJE 70 LETNICE TEHNIŠKEGA MUZEJA SLOVENIJE

Nedelja, 28. marec 2021

Kot smo obljubili, vam to nedeljo pošiljamo posebno praznično razglednico, ki prihaja iz Bistre pri Vrhniki. Vas je poimenovana po bistrem potoku Bistra, ki ima tu več kraških izvirov in se izliva v Ljubljanico. Leži na obrobju Ljubljanskega barja, je le 4 kilometre oddaljena od Vrhnike in s približno petdesetimi prebivalci predstavlja eno manjših vasi v Sloveniji. Kljub njeni majhnosti, se tukaj pišejo velike in za zgodovino naše dežele zelo pomembne zgodbe. Prav v teh krajih, kot rečeno, svojo zgodbo začne pisati zelena reka Ljubljanica, o kateri je bogato in lepo pravil naš veliki pisatelj Ivan Cankar. Skrito v naravi, v Močilniku, jo je opisal s temi besedami: »Izpod silnih sivih skal, temno molčečih, se je izvila zimzelena voda Močilnikova ter se ustavila ter razprostrla po čudopolnih kraljestvih podzemskih. Mirna gladina je podobna velikemu, na stežaj odprtemu očesu, ki še ne bedi, strmi iz večerne zarje komaj odbeglih sanj. Ko se do kraja odpočije in odsanja voda Močilnikova, stopi v ozko strugo ter se napoti polagoma proti ravnemu polju in svetlemu soncu.« Več o skrivnostnih poteh Ljubljanice, pa sprašujemo poznavalca teh krajev in vodiča Turistično informacijskega centra Vrhnika, gospoda Damjana Debevca.


Damjan Debevc Ljubljanica

Močilnik

RetovjeJazonov pristan
Poleg bistre vode se v Bistri obiskovalcu že od daleč zbistri pogled na bistriški biser. Govorimo o graščini, nekdanjem kartuzijanskem samostanu, v katerem ima danes svoje prostore največji muzej v Sloveniji. Tehniški muzej Slovenije bomo spoznali v nadaljevanju, še prej pa prisluhnimo Damjanu Debevcu in poglejmo kaj se je skozi zgodovino skrivalo za štirimi stenami tega mogočnega poslopja.Damjan Debevc Zgodovina gradu Bistra


Še vedno vam nismo odgovorili, zakaj je današnja razglednica praznična? Tehniški muzej Slovenije namreč prav v teh dneh, natančneje 3. aprila, praznuje 70 letnico ustanovitve. Ob tej priložnosti smo se odpravili naravnost v muzej in o njegovi zgodovini, bogati in raznovrstni vsebini ter obletnici poklepetali z direktorico dr. Barbaro Juršič.


Barbara Juršič – 1
Nedeljsko razglednico vam danes pošiljamo z Bistre pri Vrhniki. V naši družbi je še vedno Barbara Juršič, direktorica Tehniškega muzeja Slovenije.Barbara Juršič - 2
Ob jubilejnem prazniku bodo v muzeju za obiskovalce pripravili prav posebne zanimivosti in dogodke. V svojo družbo smo za konec povabili mag. Martino Orehovec, kustodinjo tiskarskega oddelka, vodjo dokumentacije, pa tudi vodjo projekta 70 letnice Tehniškega muzeja Slovenije. 


Martina Orehovec
Po dolgem času smo se v tokratni razglednici odpravili na teren, poklepetali z izjemno  prijetnimi gosti, stekli številna nova spoznanja, ob toplih sončnih žarkih uživali lepoto zasanjane, zelene bistriške pokrajine in prisluhnili šumom voda. Naj povemo, da smo ob obisku imeli priložnost spoznati tudi ozadje muzeja, kovinarsko in lesarsko delavnico, kjer restavratorji in konzervatorji precizno obnavljajo eksponate, še vedno pa pazijo, da na njih pustijo sledi in zgodbe preteklosti. Upamo, da smo skozi današnjo oddajo  v vas prebudili željo po raziskovanju in vam dali idejo za naslednji izlet.


Opomba: 

V času objave teh oddaj so se stvari glede zzačasnega zaprtja spremenile, a to ne pomeni, da ne bo še dovolj časa za obisk tega bisera v središču Slovenije.


Ksenija Mlinar

Foto: Ksenija Mlinar, Visit Vrhnika, TMS, Blaž Zupančič, Jaka Blasutto

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
23.04.2021
6°C / 17°C
sobota
24.04.2021
7°C / 21°C
nedelja
25.04.2021
6°C / 21°C