NA SVETOVNI DAN PRIPOVEDNIŠTVA ZAČENJAMO S CIKLOM RADIJSKEGA PRIPOVEDOVANJA

Četrtek, 18. marec 2021

Svetovni dan pripovedništva, mednarodno praznovanje ustnega pripovedovanja zgodb, bomo obeleževali 20. marca, na marčevski ekvinokcij. Na svetovni dan pripovedovanja ljudje pripovedujejo in poslušajo pripovedke v najrazličnejših jezikih na mnogih različnih lokacijah. Letos bomo svetovni dan pripovedništva v sodelovanju z Zvezo Mink Tolmin obeležili tudi na Primorskem valu. 

Svetovni dan pripovedništva izvira iz Švedske, kjer je Nacionalna mreža pripovedovalcev v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja izbrala 20. marec za njegovo vsakoletno obeleževanje. Običaj se je neformalno ohranil, saj so ga Švedski pripovedovalci še dolgo po tem vestno ohranjali, tradicija pa se je prenesla tudi drugam. Letos na Primorskem valu skupaj z Zvezo Mink Tolmin pripravljamo poseben cikel radijskega pripovedovanja, ki smo ga poimenovali Nekoč, danes za jutri. Prvi oddaji boste lahko prisluhnili v soboto, 20. marca, ob 18. uri. Kaj pripravljamo, pojasnjuje Sanja Popov Leban iz Zveze Mink Tolmin.

Izjava Sanja Popov Leban 1

Pripovedovanje zgodb je ena od najstarejših oblik interpretacije, saj je univerzalno povezana s človeškostjo in enotna vsem kulturam. Pri pripovedovanju gre za fizične predstavitve zgodbe poslušalcem, pri čemer je ključen interaktiven stik med interpretatorjem zgodbe ter poslušalci. Pripovedovanje danes med drugim  povezuje preteklost s sedanjostjo ter ohranja kulturno bogastvo tudi za prihodnje generacije. Poleg tega je možno v različnih oblikah, pogosteje se poslužuje tudi povezovanja z različno tehnologijo - tudi radijsko.

Izjava Sanja Popov Leban 2
 

 
Simona Skočir

Foto: Renata Lapanja
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
23.04.2021
6°C / 17°C
sobota
24.04.2021
7°C / 21°C
nedelja
25.04.2021
6°C / 21°C