CESTA NA PREDMEJO PONOVNO ODPRTA ZA VES PROMET

Ponedeljek, 22. februar 2021

Po polletni zapori ceste na Predmejo je ta ponovno odprta in varno prevozna ter dodatno zaščitena pred padajočim kamenjem nad brežinami in obokanimi predori. Vrednost sanacije je znašala okrog 640.000 evrov, sredstva zanjo pa je v celoti zagotovila država.
Vse od začetka lanskega septembra pa do začetka letošnjega februarja je na državni cesti Ajdovščina – Predmeja, pri odseku znamenitih tunelov potekala sanacija obcestnih brežin in predorov. V sklopu opravljenih sanacijskih del so na tem odseku izvajalci namestili viseče in visoko natezne mreže ter kamnite zložbe in podajno – lovilne ograje, ki bodo služile kot zaščita pred skalnimi podori. Zaščitili pa so tudi cesto na območju predorov in sicer tako, da so zaščitili portale predorov in stropove samih predorov.
Sanacijska dela so bila zahtevna tako tehnično kot tudi strokovno, saj so potekala na težko dostopnem terenu – strmih in visokih brežinah, ki so od delavcev zahtevale usposobljenost za izvajanje višinskih del. Delavci alpinisti so tako v prvi fazi dela opravljali predvsem ročno - kontrolirano so prožili nestabilne skale in kamenje, ki je nato padalo na s peskom zaščiteno vozišče. Druga faza del pa je obsegala nameščanje zaščitnih mrež in ograj, ki bodo cesto zaščitile pred padajočim kamenjem. Dela so potekala na zahtevnem terenu v skupni dolžini okrog 350 metrov.
Obnovljena cesta je tako z mesecem februarjem znova odprta za ves promet.


Ana Štokelj

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
05.03.2021
5°C / 14°C
sobota
06.03.2021
4°C / 11°C
nedelja
07.03.2021
-5°C / 12°C