PO SKRITIH KOTIČKIH PLANINSKEGA POLJA

Nedelja, 21. februar 2021

Tokratna nedeljska razglednica prihaja iz  Planine pri Rakeku. Odkrivali bomo okolico misterioznega Planinskega polja, na obrobju katerega se skrivajo čudovite naravne in kulturne znamenitosti. Planinsko polje je tipično kraško polje preko katerega teče reka Unica, ki izvira v Planinski jami. Domačini pravijo, da je polje čudovito prav v vseh letnih časih. Poleti in spomladi ga krasijo najrazličnejše cvetlice, po katerih leta kar 78 različnih vrst raznobarvnih metuljev. Lepo je tudi ob hudi zimi, ko poplavljena površina zamrzne, posebej čudovito pa je prav v teh dneh, ko se je zaradi obilnih padavin spremenilo v jezero. Vodnemu ogledalu ni videti konca ne kraja, marsikateri otrok pa ob pogledu nanj od veselja zakriči, da vidi morje. Vse to so čari te neskončne skrivnostne ravnine, katere značilnosti bomo spoznali v družbi našega prvega sogovornika, poznavalca Planinskega polja, gospoda Slavka Polaka.


Slavko Polak-  Planinsko polje V neposredni bližini polja je Planinska jama, ki v notranjosti skriva pravi podzemni raj. V spremstvu jamskih vodnikov si lahko ogledate dvorane, jezera, kapnike, človeške ribice in številne druge vodne ter kopne živali. Ob nizkem vodostaju si lahko jamo ogledujete kar iz čolna, s katerim vas bodo popeljali po Pivškem rokavu Paradiž. Danes pa nas bo po skoraj sedem kilometrov dolgi vodni jami popeljal predsednik Jamarskega društva Planina, gospod Zvonko Samsa.  


Zvonko Samsa- Planinska jama 
Foto: Arhiv Planinske jame

Razloženo naselje Planina leži na desnem robu Planinskega polja. Vas je bila oblegana že v preteklosti, saj je v 19. stoletju tod mimo vodila cesta proti Trstu, ki je bistveno pripomogla k razvoju tega majhnega kraja. Še danes je v Planini moč opaziti trške hiše z velikimi dvorišči in konjskimi hlevi, kjer so bile včasih furmanske postojanke. S prometno dejavnostjo je v Planini povezan tudi ovalni Ravbarjev stolp, ostanek srednjeveškega Malega gradu. Stolp z zvezdastim svodom je dobil ime po tržaškem glavarju Nikolaju Ravbarju, ki je že v tistih časih pobiral cestnino in še kako dobro znal obračati denar, pa tudi potnike. Prisluhnite Zvonku Samsi in izvedeli boste, kakšen ravbar je bil ta Ravbar. Zvonko Samsa- Furmanstvo v Planini in Ravbarjev stolpBiser skrit na južnem delu polja je ostalina baročnega dvorca Haasberg. Čeprav so od nekdaj najmogočnejšega baročnega dvorca na Slovenskem ostale zgolj ruševine, je njegova okolica v lanskem letu ponovno zaživela. Člani prostovoljnega društva Škratovka Haasberg so očistili zapuščeno območje, priredili mnoge dogodke in koncerte ter dvorcu vrnili življenje. Na žalost je v njihov trud posegla narava. Ob nedavnem potresu se je zrušil prednji del gradu in hkrati uničil tudi dela, ki so jih izvedli člani društva. Kljub nesreči škratki ostajajo dvignjenih glav in že kujejo načrte za nadaljnja dela. Več pa v pogovoru s predstavnikom društva Škartovka Haasberg, gospodom Markom Milavcem. Marko Milavec – Grad Haasberg


To je bila nedeljska razglednica s čudovitega Planskega polja, ki je lahko tudi namig za vaš naslednji izlet. Sprehodite se po polju, zaplujte po jami, oglejte si kulturne in nravne znamenitosti ter užijte lepote nenavadne kraške pokrajine. Ob obisku varujte naravo, je ne onesnažujte, hkrati pa bodite previdni, saj je tovrstna pokrajina lahko nevarna, na kar opozarjajo vsi naši današnji sogovorniki.  

Ksenija Mlinar

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
05.03.2021
5°C / 14°C
sobota
06.03.2021
4°C / 11°C
nedelja
07.03.2021
-5°C / 12°C