PARTIZANSKE SMUČINE JUTRI V SIMBOLNI OBLIKI

Petek, 19. februar 2021

20. in 21. januarja letos je minilo 76 let od prvih organiziranih partizanskih smučarskih tekem, ki so se odvijale na osvobojenem ozemlju Cerkljanske sredi tedanje okupirane Evrope. Edinstven dogodek organizatorji vsako leto obeležijo s spominsko prireditvijo Partizanske smučine Cerkno '45, na kateri se predstavniki domoljubnih in veteranskih zvez pomerijo v veleslalomu in teku na smučeh na smučišču Smučarskega centra Cerkno. Zaradi epidemioloških razmer je letos športno tekmovanje odpadlo, vendar pa bodo spomin na partizanske smučarske tekme jutri ob 11. uri vseeno obeležili s kratko slovesnostjo  ob restavraciji »Smučarskega centra« Cerkno.

Partizansko smučarsko tekmovanje v Cerknem je bil odmeven, narodno spodbujajoč in enkraten športni dogodek, ki se ga je 20. in 21. januarja 1945 udeležilo več kot 40 partizanov, ki so tekmovali v veleslalomu, patruljnem teku in skokih. Dogodek se je v organizaciji 31. divizije 9. korpusa Narodnoosvobodilne vojske in Partizanskih odredov Jugoslavije ter ob podpori zavezniških sil odvijal v osvobojenem Cerknem, ki je bilo v času tekem v krogu 80 kilometrov obdano s 15.000 pripadniki nemških in drugih sovražnih enot, tekmovanje pa si je kljub vsemu ogledalo več kot 1.000 gledalcev.


Spominu na dogodek se Organizacijski odbor prireditev Partizanske smučine Cerkno ’45 s številnimi sodelujočimi pokloni vsako leto s tekmami v veleslalomu in teku na smučeh. Ker letos zaradi epidemioloških razmer to ni mogoče, so člani odbora sprejeli odločitev, da tradicije spominskih prireditev, letos bi namreč ob običajnih razmerah obeležili že 44. prireditev- ne prekinjajo, zato bodo pripravili le simbolično tekmovanje s prisotnostjo predstavnikov vabljenih domoljubnih in veteranskih zvez, ki bodo simbolno uprizorili start tekme na smučeh in motive ter duha partizanskih smučarskih tekmovanj, ki so predstavljala tudi mejnik v vojaški smučarski zgodovini, na ta način prenesli v javnost.

Sporočilnost dogodka, motive in vrednote, ki se ohranjajo vsako leto prav skozi smučarska tekmovanja, letos v luči epidemioloških razmer še posebej, bosta v nagovorih poudarila župan Občine Cerkno, Gašper Uršič, in predsednik Organizacijskega odbora Partizanske smučine Cerkno ’45, polkovnik Miha Butara.  


Metka Rupnik (po sporočilu za javnost)


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
08.03.2021
-4°C / 11°C
torek
09.03.2021
-3°C / 14°C
sreda
10.03.2021
2°C / 14°C