PRVA IZVEDBA PARTICIPATORNEGA PRORAČUNA ZA MLADE V OBČINI TOLMIN ZELO USPEŠNA

Petek, 19. februar 2021

V zadnjih mesecih so v občini Tolmin izvedli prvi participatorni proračun za mladinske projekte. Pripravljen je bil seznam projektov, ki so se uvrstili v proračun za letošnje proračunsko leto. V danem roku so mladi podali 42 pobud, na končni seznam za odločanje se jih je uvrstilo 28. Na januarskem glasovanju je bilo izbranih 8 projektov, ki bodo letos izvedeni. 

Kot pojasnuje Peter Kavčič, predsednik Komisije za izvedbo participatornega proračuna za mladinske projekte v občini Tolmin, je priprava projetkov trenutno v teku. Občinske službe med svojimi zavodi preverjajo, na kakšen način bi lahko projekte izvedli, nekatere bodo predlagatelji izvedli tudi sami. 

V komisiji  za  izvedbo participatornega proračuna za mladinske projekte v občini Tolmin so sicer s prvo izvedbo takšnega proračuna zelo zadovoljni, čeprav so jo morali zaradi epidemije tudi nekoliko prilagoditi. Tako denimo niso mogli v šolah izvajati delavnic, na katerih bi mlade še bolj seznanili s participacijo ter snovanjem in oblikovanjem projektnih predlogov, v okviru prvega participatornega proračuna jim je uspelo eno delavnico izvesti preko spleta. Čeprav je tudi glasovanje potekalo preko spleta, se ga je udeležilo dobrih 16 % mladih volilnih upravičencev. Glede na zadnje študije stanja participatornega proračuna v Sloveniji so rezultati celo pokazali, da je bila pri izvedbi participatornega proračuna v občini Tolmin, glede na ostale dosedanje prve  izvedbe, dosežena tretja najvišja  udeležba. 

Pogovor s Petrom Kavčičem

Simona Skočir 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
08.03.2021
-4°C / 11°C
torek
09.03.2021
-3°C / 14°C
sreda
10.03.2021
2°C / 14°C