ZA "BELE LISE" V OBČINAH IDRIJA, CERKNO, TOLMIN, KOBARID IN BOVEC SPOMLADI PONOVITEV RAZPISA

Petek, 19. februar 2021

Na javni razpis za sofinanciranje gradnje odprtih širokopasovnih omrežij naslednje generacije, ki ga je lani objavilo ministrstvo za javno upravo in v okviru katerega naj bi gospodinjstvom na območjih tako imenovanih »belih lis« omogočili odprt širokopasovni dostop naslednje generacije s prenosno hitrostjo najmanj 100 Mb/s, se za Idrijsko, Cerkljansko, Tolminsko, Kobariško in Bovško do roka ni prijavil noben operater elektronskih komunikacij, zato naj bi razpis letos pomladi ponovili.

Cilj razpisa je bil s pomočjo črpanja evropskih strukturnih sredstev gospodinjstvom na območju tako imenovanih »belih lis«, kjer širokopasovna infrastruktura še ni zgrajena in hkrati ni tržnega interesa za njeno gradnjo, s sofinanciranjem gradnje odprtih širokopasovnih omrežij omogočiti dostop do elektronskih komunikacijskih storitev.  Kneža
Petrovo Brdo

Območje razpisa je bilo razdeljeno na 17 sklopov, od tega 8 za zahodno in 9 za vzhodno kohezijsko regijo. Območja občin Tolmin, Kobarid in Bovec so bila uvrščena med občine v 2. sklopu, Ajdovščina in Vipava v skupino občin 3. sklopa, občine Idrija, Cerkno in Žiri pa med občine 5. sklopa. Proti koncu lanskega leta, ko je ministrstvo objavilo rezultate razpisa, se je pokazalo, da sta vlogi do roka oddala samo dva ponudnika, pri čemer je bilo za sklop št. 3, kamor sodita tudi občini Ajdovščina in Vipava, izbrano ljubljansko podjetje GVO, za gradnjo omrežja na območjih iz sklopov 2 in 5, kamor sodijo tudi občine Tolmin, Kobarid, Bovec, Idrija in Cerkno, pa se do roka ni prijavil noben operater elektronskih komunikacij.

Po informacijah ministrstva bodo neporabljena sredstva za nepokrita območja ponovno dana na voljo v okviru novega javnega razpisa, ki naj bi bil objavljen letos spomladi. Vendar naj v tokratnem primeru ne bi šlo zgolj za ponovitev javnega razpisa, ampak so zaradi neuspeha preteklih razpisov v pripravi spremembe poslovnega modela za ogrožena območja. Naslovna fototografija: Cerkljanski vrh, Šebrelje, Ravne, Police Šentviška Planota

Foto: Ivan S.Metka Rupnik

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
08.03.2021
-4°C / 11°C
torek
09.03.2021
-3°C / 14°C
sreda
10.03.2021
2°C / 14°C