V KANALU RAZŠIRITEV POMOČI NA DOMU

Petek, 19. februar 2021

Na včerajšnji redni seji so kanalski občinski svetniki razpravljali o osmih točkah dnevnega reda. Zaradi spremembe Zakona o urejanju prostora so potrjevali nov odlok, ki ureja plačilo komunalnega prispevka. Ta sicer za večino gradenj ostaja približno enako visok, za približno 15 % pa bo nižji ob gradnji kmetijskih objektov. 

Komunalni prispevek je enkratno neposredno vplačilo v občinski proračun, namenjeno gradnji cest, vodovodov in kanalizacije in je pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja. Čeprav se po novem izračunava drugače, pa ostaja v občini Kanal ta prispevek v območju +/– 1 % prejšnje cene in je eden najnižjih v državi. Na svetniško vprašanje, ali se lahko občina odloči, da prispevka ne bo zaračunavala, je poročevalec Blaž Malenšek odgovoril, da zakon ne predvideva sankcij v primeru nezaračunavanja, da pa oprostitev prispevka ni ustrezna motivacija za novograditelje, za katere je treba poskrbeti z ustrezno infrastrukturo in ne takimi popusti. Prav tako je ob drugem vprašanju pojasnil, da prispevek ne more biti znižan glede na to, kdo gradi, ampak le glede na vrsto objekta, da se torej na ta način ne more pospeševati gradnje na območjih z manj prebivalstva.  

V prvem branju so obravnavali Odlok o sofinanciranju letnega programa športa, kjer je bila razprava kratka, je pa eden od svetnikov občinski upravi predložil tri strani pripomb. Veliko časa so si svetniki nato vzeli pri obravnavi treh sklepov, ki so se dotikali izvajanja Pomoči na domu.

V novogoriškem bazenu to pomoč izvaja Dom upokojencev Nova Gorica, svetnike pa so zanimale podrobnosti o sestavi efektivne ure oskrbe, odsotnostih z dela in zakaj Dom upokojencev ne more svojim delavkam zagotoviti službenih vozil. Pomoč na domu v občini Kanal sicer zagotavljajo 4 oskrbovalke, ki so v lanskem letu oskrbele povprečno 56 uporabnikov. Po poročanju Bernarde Pirih, vodje centra za pomoč na domu, so v lanskem letu prejeli 32 novih prošenj za tovrstno pomoč, 25-im uporabnikom pa so pomoč prenehali nuditi. Pirihova je iskala soglasje občinskih svetnikov pri zaposlitvi dodatne oskrbovalke, določitvi nove cene efektivne ure in razširitvi oskrbe na vikende – občina Kanal je bila do tega trenutka edina občina na tem območju, kjer ob koncih tedna te pomoči ni bilo mogoče koristiti, bi jo pa želela približno polovica oskrbovancev.

Svetnike je zmotila precejšnja bolniška odsotnost oskrbovalk in tudi, zakaj mora občina za izvajalca storitev sama zagotoviti vozilo. Kakor je pojasnila Pirihova, dom upokojencev za pomoč na domu, kar ni njihova osnovna dejavnost, ne sme nabaviti vozil, po drugi strani pa je s siljenjem zaposlenih v uporabo lastnih vozil za delovne namene kršitelj Zakona o delovnih razmerjih. V občini Kanal sta na voljo dve vozili, sicer pa DU za 60 zaposlenih v pomoči na domu upravlja z 21-imi namenskimi avtomobili.

Kljub mnogim pomislekom je bil predlog odloka soglasno potrjen, nadaljuje pa županja Tina Gerbec.

Izjava: Tina Gerbec

Nova cena pomoči na domu za uporabnika znaša sedaj za delavnik in soboto 4,7 €/h (prej 4,45 €/h), za nedeljo 6,58 €/h in za praznik 7,05 €/h.

V nadaljnjih točkah so svetniki potrdili predlog letnega programa zbiranja in odvoza odpadkov, potem pa še nov Pravilnik o sofinanciranju programov in projektov drugih društev, tj. društev, ki ne kandidirajo na drugih občinskih razpisih. Kakor je povedal poročevalec Matjaž Urh se v kanalski občini loči 55 % odpadkov, k povišanju odstotka pa bi po njegovem lahko pripomogla dodatna izobraževanja. Svetniki so temu dodali tudi idejo, da se pogosteje uporabljane ekološke otoke tudi pogosteje prazni, nova pa je tudi zamisel, da bi za vsako kontejnersko mesto določili gospodinjstva, ki ga smejo uporabljati. Urh je pohvalil tudi urejeno odstranitev 178-ih ton azbestnih odpadkov, pri čemer je občina za 70 % te količine krila odvoz.

Zadnje tri točke so se dotikale priznanj in nagrad občine in imenovanja županje v razvojni svet Severne Primorske.  S spremembo dnevnega reda je županja pred sejo dodala točko o potrditvi spremembe DIP-a in NRP-ja, s katero so Kulturnemu domu v Desklah zagotovili za 6.000 € nove zvočne in osvetljevalne opreme.

V točki s predlogi, mnenji in pobudami so se svetniki (znova) ukvarjali z dvema občinskima NVO-jema in poročanjem medijev, ki domnevno blatijo občino, občinski svet, županjo in po nepotrebnem strašijo občane, kar so svetniki v treh ločenih sklepih tudi obsodili.

Predlog krajanov iz okolice Levpe za spremembo načrtovane trase, kjer kani občina kmalu začeti z gradnjo vodovoda Testeni–Zavrh, je županja zavrnila z razlogom, da je za to prepozno, da so zemljišča že odkupljena in da bi sprememba investicijo predolgo zavlekla.

Svetnici iz Anhovega sta zastavili vprašanje glede spremljanja občinskih meritev zraka na spletu in dolgotrajne zahteve po prekuhavanje vode v tem naselju. Dobili sta odgovor, da je za nedostopnost meritev kriva odsotnost raziskovalcev iz stavbe univerze, za motno vodo pa naj bi bila kriva zastarela vodarna Močila.  

Primož Božič
 

Izjava: Tina Gerbec

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
05.03.2021
5°C / 14°C
sobota
06.03.2021
3°C / 11°C
nedelja
07.03.2021
-5°C / 11°C