NADALJUJE SE UREJANJE PROMETNEGA REŽIMA NA MANGARTSKI CESTI

Sreda, 17. februar 2021

Visokogorska cesta na Mangartsko sedlo vsako leto privabi veliko obiskovalcev, v zadnjem času pa se različni deležniki, ki za to območje skrbijo, zavedajo, da je potrebno promet na tem območju umiriti, tako zaradi prometne varnosti kot zaradi pomanjkanja parkirnih mest.

Lani je bila v ta namen uvedena omejitev števila vozil. Pri Mangartski planini je bila postavljena avtomatska zapornica s števcem prometa, pri odcepu ceste pri Mlinču pa digitalni prikazovalnik zasedenosti parkirnih mest.  Za obiskovalce je bil v poletnih vikendih organiziran tudi javni prevoz iz Loga pod Mangartom. 

Minuli teden so se na sestanku v Bovcu zbrali različni deležniki in razpravljali o nadaljnjih možnih pristopih k upravljanju prometnega režima na cesti na Mangartsko sedlo. Glavno izhodišče pogovorov je bilo, da je treba, glede na uvedeno omejitev prometa po cesti na Mangartsko sedlo, na vsak način omogočiti javni prevoz, za omejeno število vozil, ki bi jih spustili do parkirišča pred zaporo, pa omogočiti ustrezno število parkirnih mest in za ta pobirati parkirnino. Da to s finančnega vidika vseeno ni preprost projekt, so ugotavljali skorajda vsi, tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Posnetek Valter Mlekuž


Za vožnjo po cesti je bilo do sedaj treba poravnati ekološko takso v višini 5 evrov, ki jo je pobirala Mangart Razvojna zadruga, ki skrbi za urejenost ter informiranje in je zato pomemben deležnik pri upravljanju režima. Kakšen je njihov pogled, v nadaljevanju predstavlja direktor Branko Vidmar.

Posnetek Branko Vidmar 


Simona Skočir

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
05.03.2021
5°C / 14°C
sobota
06.03.2021
4°C / 11°C
nedelja
07.03.2021
-5°C / 12°C