ZA VEČJO PREPOZNAVNOST KULTURNO-ZGODOVINSKE DEDIŠČINE SVETE GORE

Sreda, 27. januar 2021

Sveta Gora, poznano romarsko središče in priljubljena točka številnih izletnikov, premore velik turistični potencial. Z ustreznim pristopom in ovrednotenjem kulturno-zgodovinske dediščine Svete Gore bi ga lahko še nadgradili. O tem so se na nedavnem srečanju na Sveti Gori pogovarjali pater Bogdan Knavs, podžupan novogoriške mestne občine Simon Rosič, direktorica Fundacije Poti miru Maša Klavora in vodja ekipe Evropske prestolnice kulture (EPK) 2025  Neda Rusjan Bric.
 
Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bi lahko na pobudo patra Bogdana Knavsa dediščino prve svetovne vojne dodatno ovrednotili tudi na Sveti Gori. Vsi udeleženci srečanja podpirajo nadgradnjo obstoječih poti, ureditev in boljšo dostopnosti do kavern in vključitev posameznih odsekov v Pot miru. Prav tako soglašajo s predlogom ekipe Evropske prestolnice kulture, da bi z novimi mladinskimi, kulturnimi, turističnimi in športnimi vsebinami obogatili prostor in povezali narode, ki so bili nekoč sprti. Podžupan mestne občine Nova Gorica Simon Rosič.

Izjava Simon Rosič

S pogovori je bila zadovoljna tudi direktorica Fundacije Poti miru Maša Klavora.

Izjav Maša Klavora

Novogoriška mestna občina sicer že vrsto let posebno pozornost posveča predstavitvi dediščine 1. svetovne vojne. Trenutno v okviru projekta Poti miru na Sabotinu gradijo moderen, interaktiven center za obiskovalce, ki bo na inovativen in privlačen način predstavil dediščino prve svetovne vojne in soške fronte. V centru bo predstavljena tudi bogata flora in fauna zaščitenega območja Sabotin.
 

Simona Skočir

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
08.03.2021
-4°C / 11°C
torek
09.03.2021
-3°C / 14°C
sreda
10.03.2021
2°C / 14°C