ŠE VEDNO (PRE)MALO VZPODBUDNIH NOVIC

Torek, 26. januar 2021

Na severnem Primorskem je bilo včeraj  potrjenih 128  novih primerov okužb, od tega  največ  v mestni  občini Nova Gorica   in sicer 27, v občini Ajdovščina pa 24.   Ostali primeri po občinah: 20 - Tolmin, 15 - Idrija, 7 - Brda, Kanal in Miren - Kostanjevica, 5 - Kobarid, Renče - Vogrsko in Vipava, 3 - Šempeter - Vrtojba,  2 - Bovec, 1 - Cerkno.

Največ aktivno okuženih je v mestni občini Nova Gorica  382  in v občini Ajdovščina  288. V slednji  je 14 dnevna pojavnost (na 100.000 prebivalcev) še vedno najvišja (1464),  najnižja pa je še naprej  v občini Kobarid  (593), kjer je število aktivnih okužb 24.

Rezultati današnjega  množičnega hitrega testiranja:  v Novi Gorici so opravili 125 testov, pozitivnih jih  je bilo 17  (kar 13,6%). V Ajdovščini pa je na hitro testiranje prišlo 52 ljudi, pozitiven rezultat jih je prejelo 5  (9,6%). V Tolminu in Idriji danes niso izvajali množičnega hitrega testiranja. Bo pa to občanom na voljo jutri in sicer na vseh 4 točkah.
     
Goriška  je, glede na 7 dnevne statistične podatke, prav na vrhu med vsemi  regijami po pojavnosti okužb. V zadnjem tednu je bilo potrjenih 708 okužb, v povprečju 101 na dan. Preračunano na 100.000 prebivalcev pa sta omenjena podatka videti takole:  598,  dnevno povprečje pa 85,4.   
Po omenjenem kriteriju je bilo  zadnjih 7 dni  najslabših za občino Bovec, pojavnost pa je še naprej visoka tudi v občini Ajdovščina.

Iz tamkajšnjega Doma starejših občanov pa prihajajo veliko bolj spodbudne novice.  Stanje se je  že precej umirilo. Vedno več oskrbovancev ima status prebolele osebe in tako bodo že v kratkem za področje rdeče cone   zadostovali prostori, ki so jih imeli prvotno pripravljene v ta namen.  V polnem teku so aktivnosti za čim prejšnjo normalizacijo življenja v hiši, je regijskemu štabu CZ za severno Primorsko sporočila direktorica doma Tanja Stibilj Slemič.  Ob tem je dodala, da je zadnje testiranje potrdilo le 3 nove okužbe: 1 med zaposlenimi in 2 med starostniki.  Aktivno okuženih je sedaj v domu (po včerajšnjih podatkih) le še 35 stanovalcev, še 2 pa sta v bolnišnici. Med zaposlenimi pa je le še 8 aktivnih okužb.  V začetku naslednjega tedna pa v domu načrtujejo tudi ponovno vzpostavitev  obiskov oskrbovancev in to po sistemu predhodnih najav, je še zapisala direktorica doma.
 
 Iz enote Tolmin Doma upokojencev Podbrdo pa so sporočili, da so bili na zadnjem testiranju vsi zaposleni negativni. Med 56 timi testiranimi oskrbovanci pa je bilo pozitivnih 14. Tako se je  v domu doslej z okužbo srečalo  79 starostnikov. Kar nekaj pa jih je že ozdravelo, je sporočila vodja enote Marjeta Tuta. 


Na sliki: Največ okužb včeraj v Mestni občini Nova Gorica


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
08.03.2021
-4°C / 11°C
torek
09.03.2021
-3°C / 14°C
sreda
10.03.2021
2°C / 14°C