PIPISTRELOVO HIBRIDNO ELEKTRIČNO LETALO "POGANJA" VODIK

Torek, 26. januar 2021

Poročali smo že, da je prototip štirisedežnega hibridnega električnega letala s pogonom na vodik, ki ga je izdelalo ajdovsko podjetje Pipistrel Vertical Solutions, uspešno prestalo prvi polet. Podjetje, ki vodi konzorcij projekta MAHEPA, je tako postavilo mejnik prihodnosti brezogljičnega letenja in stopilo še korak dlje na poti k novemu projektu, ki ga razvijajo, to je 19-sedežno potniško letalo na pogon z vodikovimi gorivnimi celicami, ki bo sposobno skoraj neslišno preleteti razdajo do 1000 kilometrov v dveh urah brez kakršnih koli emisij. Načrtujejo, da bo prototip poletel že leta 2028. 

Medtem ko skupina Pipistrel podira mejnike v brezogljičnem letenju, pa dosega tudi zavidljive poslovne rezultate. Kljub pandemiji, ki je zelo prizadela področje letalstva, je skupina v letu 2020 poslovala najuspešneje v vseh 33 letih svojega delovanja, vse proizvodne kapacitete letošnjega leta pa ima že vnaprej zakupljene. O tem in o uresničevanju vizije Zemljinemu ozračju prijaznega letenja, se je Metka Rupnik pogovarjala z ustanoviteljem in direktorjem podjetja Pipistrel Ivom Boscarolom.


Foto: Pipistrel je organiziral vzdrževalno usposabljanje za električne zrakoplove (Velis Electro) za licenčne mehanike zrakoplovov (FB Pipistrel).

 

pogovor z Ivom Boscarolom

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
08.03.2021
-4°C / 11°C
torek
09.03.2021
-3°C / 14°C
sreda
10.03.2021
2°C / 14°C