BOVŠKI KRAFI, VILLA RUSTICA IN FILMSKI FESTIVAL

Nedelja, 24. januar 2021

Po tem, ko vam v zadnjih dneh poročamo o snežnih plazovih, bi vam radi danes z Bovškega poslali lepšo radijsko razglednico.
Kraji, ki so sicer znani po turizmu, športnih aktivnostih in čudoviti naravi, so zelo zanimivi tudi s področja zgodovine in tradicije, ki se je ohranila vse do danes.


Poleg turistično zelo obiskanih zgodovinskih krajev in ostalin v Bovcu in okolici najdemo tudi nekatere manj znane. Tako na mestu ene od prvih poselitev Bovškega zasledimo ime villa rustica. Kje in kaj naj bi nekoč bila villa rustica, pa tudi o preteklosti cerkve Device Marije na Polju je Vanja Hvala govorila s Fedjem Klavoro, članom Zgodovinskega društva Bovec, ki je pred leti napisal knjigo 'Kdo dal podobo je Bovškemu'.Posnetek: Fedja Klavora
Topografska karta Bovca iz leta 1906 (po knjigi 'Kdo dal podobo je Bovškemu', kjer je prikazan potek rimske ceste in mesta domnevnih poselitev.
Dogajanje v Bovcu, ki leži pod južnim pobočjem Rombona, na najvišji soški terasi, ob severnem robu Bovške kotline, je že pred 14-timi leti obogatil mednarodni festival. Pa ne glasbeni, temveč filmski. Bovec outdoor film festival se je tekom let razvijal, danes pa na njem poleg filmov, ki jih ustvarjajo ljubitelji filma iz več držav, obiskovalcem nudijo tudi druge zanimive dejavnosti, vse od seminarjev, predavanj, pa do delavnic. Več pa v pogovoru z vodjo organizacije, Janom Mačkom.Posnetek: Jan Maček
Od filma pa h kulinariki. Domačini na Bovškem so se v preteklosti večinoma ukvarjali s kmetijstvom, zato ne čudi dejstvo, da so njihove najbolj prepoznavne jedi pripravljene iz preprostih sestavin, ki so jih vzgojili na njivi, jih našli v naravi, morda privzgojili v sadovnjaku. Čompe in skuta zagotovo veljajo za najbolj prepoznavno jed. Gre za krompir, skuhan v oblicah, ki ga postrežejo skupaj s skuto.
Prav posebno mesto pa so na krožniku že v preteklosti našli tudi bovški krafi. Da jed ne bi šla v pozabo, med drugim skrbi družina Komac, ki te sladke dobrote pripravlja v Čezsoči. Vanja Hvala je pred mikrofon povabila Primoža Komaca.Posnetek: Primož KomacTo je bila nedeljska razglednica, ki jo je skupaj s sogovorniki napisala Vanja Hvala. Bodite z nami tudi prihodnjo nedeljo, po 10h. 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
08.03.2021
-4°C / 11°C
torek
09.03.2021
-3°C / 14°C
sreda
10.03.2021
2°C / 14°C