IZDELANI IDEJNI ZASNOVI ZA UREDITEV PRAZNE HIŠE IN STANOVANJA ZA NAJEM

Sreda, 20. januar 2021

Analiza, ki je bila izvedena v okviru projekta Hiša za bivanje, je pokazala, da je na območju idrijske občine kar okoli 800 stanovanj oziroma stanovanjskih hiš, ki ostajajo prazne in se lastniki še niso odločili za oddajo v najem. Po drugi strani pa je ista analiza pokazala tudi precejšnje potrebe zlasti mladih in mladih družin po najemniških stanovanjih v občini. Idrijska občina si tako preko Mreže za bivanje prizadeva, da bi spodbudila lastnike teh praznih stanovanj oziroma objektov k prenovi in oddaji v najem.

Konec leta 2020 je objavila natečaj za lastnike tovrstnih stanovanj oziroma objektov, ki bi bili pripravljeni oddajati v najem, in izbrala dva objekta, za katera sta arhitekta izdelala idejno zasnovo in okvirno oceno stroškov prenove. Prvi objekt je prazna stanovanjska hiša na Tolminski cesti med Idrijo in Želinom, drugi pa eno od nadstropij v stanovanjski hiši na Čopičevi ulici v Idriji. Idejni zasnovi sta arhitekta že predstavila lastnikom obeh objektov, ki jih bo občina skušala spodbuditi k prenovi in oddaji v najem tako, da jim bo pomagala pri birokratskih postopkih, iskanju virov sofinanciranja na razpisih ter pri pripravi nadaljnjih projektov. To bo prvi korak k vzpostavitvi javne najemne službe, o kateri govori novela stanovanjskega zakona, njen namen pa je spodbuditi lastnike praznih stanovanjskih kapacitet, da te prenovijo in ponudijo v najem iskalcem najemniških stanovanj.

In kako sta si mlada arhitekta zamislila prenovo teh objektov za možnost oddaje v najem. Podrobneje v prispevku Metke Rupnik.

Foto: Idejna zasnova ureditve stanovanj za najem je bila izdelana tudi za sedaj nenaseljeno hišo na Tolminski cesti, tik ob Keltiki.

pogovor s Primožem Pavšičem in Andrejo Zajc

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
08.03.2021
-4°C / 11°C
torek
09.03.2021
-3°C / 14°C
sreda
10.03.2021
2°C / 14°C