TRI POTI K CERKVICI SV. PAVLA NAD ROČINJEM

Četrtek, 21. januar 2021

Ročinj je bil nekoč upravno, versko in kulturno središče srednjega dela Soške doline, njegova bogata zgodovina pa je najmanj tisočletna – tedaj je namreč prvič omenjen v zgodovinskih virih. Čeprav je čas verjetno zakril že marsikatero sled tukajšnjih praprebivalcev, pa zanesljivo nad vasjo ostaja vsaj en spomenik dolgoživosti in pomembnosti naselja – cerkvica sv. Pavla na vzpetini nad vasjo. 

Zgrajena je bila v gotskem arhitekturnem slogu v poznem srednjem veku, a je bila večkrat obnovljena ali razširjena. Rombasto-zvezdasti obokani kor je iz zadnje četrtine 15. stoletja, zvonik pa je bil po vsej verjetnosti dozidan v kasnejšem času. Med prvo svetovno vojno je bila cerkev zaradi obstreljevanja v veliki meri porušena, uničeni so bili tudi njeni trije zvonovi. Pri obnovi, ki je potekala v 30. letih 20. stoletja, so sodelovali tudi Ročinjci, zapiše domačin Robert Devetak.


Maše v cerkvi so potekale januarja ob prazniku spreobrnjenja sv. Pavla, na velikonočni ponedeljek še danes, na binkoštni ponedeljek in tretji dan križevega tedna.

K cerkvici vodijo iz Ročinja tri pohodniške poti, ki so jih pred kratkim domačini označili z usmerjevalnimi tablami. O tem smo spregovorili s predsednikom krajevne skupnosti Ročinj – Doblar Simonom Prinčičem, ki nam razkrije marsikatero podrobnost naravne in kulturne krajine tega okoliša. 
Najstrmejša in tudi najhitrejša pot nas popelje mimo znamenj, ki so morda ostanek enega najstarejših križevih potov na slovenskem ozemlju. Cerkev je namreč znana tudi zaradi Kalvarije, izklesanega marmornega spomenika s prikazom Jezusovega križanja, datiranega v začetek 17. stoletja. Ker večina križevih potov pri nas izvira iz 17. stoletja je morda ta spomenik skupaj s postajami res eden najstarejših primerkov tovrstnega stavbarstva pri nas.


Pogovor: Simon Prinčič


Primož Božič

Foto: Simon Prinčič in Primož Božič

Pogovor: Simon Prinčič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
05.03.2021
5°C / 14°C
sobota
06.03.2021
4°C / 11°C
nedelja
07.03.2021
-5°C / 12°C