ZBORNIK AMERIČANI NA MANGARTU NAGRAJEN V ZDA

Četrtek, 21. januar 2021

Lani smo večkrat poročali o 75. obletnici smučarske tekme na Mangartu, na kateri so se pomerili vojaki 10. gorske divizije ameriške vojske. Pred leti je tekmo po naključju odkril brigadir v pokoju Janez Kavar. Zbudila je pozornost tako pri Združenju vojaških gornikov Slovenije kot pri Občini Bovec, v spomin nanjo pa so bili pripravljeni že različni dogodki, med drugim je lani izšel zbornik Američani na Mangartu 1945.

Zbornik so lani septembra predstavili v Bovcu. S 108 strani dolgo publikacijo so po besedah Slavka Delaluta, predsednika Združenja vojaških gornikov Slovenije, želeli pustiti zgodovinski spomin na tekmo tudi v pisni obliki. Različni avtorji v svojih strokovnih in znanstvenih prispevkih osvetljujejo tekmo z najrazličnejših področij, zato je zbornik z besedami Delaluta »lahko pomemben prispevek k poznavanju zgodovinskih dogodkov v Posočju in razvoju ter zgodovini vojaškega smučanja v celoti«. 

Dobro delo vseh, ki so sodelovali pri nastajanju knjige, so prepoznali tudi čez lužo. Zbornik Američani na Mangartu 1945 je bil izbran kot zmagovalec International Ski Association’s Ullr Award (nagrade Ullr Mednarodne smučarske zveze). Zaradi pandemije Covida-19 letos posebne podelitvene prireditve ne bodo izvedli, bodo pa aprila preko spleta izvedli predstavitev in podelitev virtualnih nagrad.

Kot sporočajo z Občine Bovec, so ob prejetju te nagrade zadovoljni in ponosni, da so del te zgodbe, zagotovo pa to pomeni še dodatno promocijo Bovškega, celotne destinacije in nenazadnje tudi celotne Slovenije v Združenih državah Amerike.

Simona Skočir

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
05.03.2021
5°C / 14°C
sobota
06.03.2021
4°C / 11°C
nedelja
07.03.2021
-5°C / 12°C