ODPIRANJA VRTCEV, ŠOL, KULTURNIH USTANOV IN SMUČIŠČ NA SEVERNEM PRIMORSKEM ŠE NE BO

Četrtek, 21. januar 2021

Vlada je na včerajšnjem zasedanju po pričakovanjih razpravljala o ukrepih in prehodu Slovenije v rdečo fazo epidemije in z njo povezanih sproščanjih ukrepov. Med drugim je odločila, da se najmlajši otroci vračajo v vrtce in šole, odprejo se tudi smučišča. Sproščanje ukrepov pa bo veljalo le za statistične regije z ugodnejšo epidemiološko sliko. V občinah na območju goriške statistične regije sproščanj, žal, še ne bo.  

Čeprav vlada opozarja, da situacija v državi še vedno ostaja resna, pa smo na ravni države te dni izpolnili oba ključna kriterija, ki sta po vladnem načrtu pogoj za prehod v rdečo fazo in sproščanje nekaterih ukrepov: povprečje okuženih v zadnjem tednu je nižje od 1350, število obolelih s covidom-19, ki so hospitalizirani v mreži slovenskih bolnišnic, pa je padlo pod mejo 1200.

Po doseganju obeh kriterijev na državni ravni se ukrepi sproščajo v regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko, kjer bodo že v soboto znova odprta smučišča, potem ko bodo v ponedeljek testirali učitelje in zaposlene v vrtcih, se v torek malčki vračajo v vrtce, v šole pa učenci prve triade osnovne šole, za katere bo pouk potekal po »C« programu v manjših skupinah. Prehod v rdečo fazo predvideva še vrnitev študentov k nujnim laboratorijskim vajam, odprtje muzejev, galerij, knjižnic, smučišč, avtomehaničnih in podobnih servisnih dejavnosti, nekaterih trgovin ... 

A ti sprostitveni ukrepi bodo začeli veljati le v 9 od skupno 12 statističnih regij v Sloveniji, v treh z najslabšo epidemiološko situacijo pa za zdaj sproščanj ukrepov še ne bo. Tako bomo v Goriški, Posavski in Jugovzhodni regiji, ki ostajajo v »črni fazi«, na odpiranje vrtcev, šol, muzejev, galerij in knjižnic ter smučišč morali še počakati.

 Na severnem Primorskem so v torek potrdili 143 novih okužb z novim koronavirusom. V sedemdnevnem obdobju je bilo v goriški statistični regiji potrjenih skupno 614 okužb, kar je v povprečju 87,7 na dan, oziroma preračunano na 100.000 prebivalcev 74,1. To je trenutno drugo najvišje dnevno povprečje med vsemi slovenskimi regijami.


Metka Rupnik

  

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

acergama dne 21.01.2021 ob 07:50:00
#1
Po zanesljivih virih se bodo smučišča v goriški regiji odprla za prvomajske praznike....Pozabljeno geslo?

 

petek
05.03.2021
5°C / 14°C
sobota
06.03.2021
4°C / 11°C
nedelja
07.03.2021
-5°C / 12°C