ŠTAB CIVILNE ZAŠČITE IDRIJA OPOZARJA NA ŠTEVILNE NOVE OKUŽBE

Sreda, 20. januar 2021

V prvi polovici januarja se je število ljudi s potrjeno koronavirusno okužbo v občini Idrija več kot podvojilo, in sicer z 82, kolikor jih je bilo 1.1.2021, na 166, kolikor jih je bilo 18.1.2021. To nas uvršča na 4. mesto med 13 občinami v goriški regiji. Več jih imajo Nova Gorica, Ajdovščina in Tolmin. 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev znaša v občini Idrija 1405,5. Višja je tako od povprečja v regiji (1295) kot od povprečja v državi (1062).  


Pomembno orodje za odkrivanje okužb in preprečevanje širjenja virusa je hitro testiranje. To je namenjeno predvsem ljudem brez bolezenskih znakov. Zdravstveni dom Idrija hitro testiranje za splošno populacijo izvaja v podhodu Magazin ob ponedeljkih, sredah in petkih med 12. in 16. uro. Do 15. januarja so v Idriji in Cerknem opravili 500 hitrih antigenskih testov, od tega je bilo 30 pozitivnih, kar predstavlja 6 odstotkov. Hitro testiranje so za svoje zaposlene uvedli tudi na Kolektorju in v Hidrii. Kot so sporočili iz Kolektorja, so od začetka decembra testirali skoraj 800 sodelavcev, pri štirih je bil rezultat pozitiven. V Hidrii pa so na svojih petih lokacijah po Sloveniji doslej testirali 1500 zaposlenih, eden je bil pozitiven. 


Veseli nas, da v domovih za starejše (Idrija in Črni Vrh), kjer so se spopadali z velikim izbruhom okužb, zdaj nimajo nobenega stanovalca s koronavirusno okužbo. Ukinili so rdeče cone, življenje v domu se postopno vrača v stare okvire. V zadnjih dneh lanskega leta so začeli cepiti tako stanovalce kot zaposlene, ki okužbe še niso preboleli.   
Občinska civilna zaščita še naprej pozorno spremlja epidemiološke razmere v občini ter izvaja in usklajuje številne dejavnosti, kot so pomoč občanom pri nujni oskrbi s hrano in zdravili, prevozi brisov v Ljubljano, razvoz prehranskih paketov učencem in dijakom, razkuževanje prostorov, razna dežurstvo. Od razglasitve epidemije 19. oktobra 2020 je pri dejavnostih civilne zaščite sodelovalo 35 prostovoljcev, še več jih je izrazilo pripravljenost pomagati, če bo treba. Prostovoljci so v tem obdobju prevozili 7.738 km in opravili prek 250 ur prostovoljskega dela. Za vso pomoč smo jim zelo hvaležni.


Upamo, da se bo epidemiološka slika v občini Idrija v prihodnjih dneh postopno izboljšala in bodo kmalu tudi v goriški regiji izpolnjena merila za sproščanje omejitvenih ukrepov. Zato znova pozivamo vse k odgovornemu ravnanju in spoštovanju osnovnih samozaščitnih načel. Torej: upoštevanje fizično razdaljo, nosite maske ter poskrbite za higieno rok in kašlja.
Smo na začetku konca te epidemije. Poskrbite za svoje zdravje in zdravje drugih.


CZ občine Idrija


Na sliki: Testiranje v pritličju Magazina v Idriji

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
05.03.2021
5°C / 14°C
sobota
06.03.2021
4°C / 11°C
nedelja
07.03.2021
-5°C / 12°C