O PRILOŽNOSTIH IN IZZIVIH TURIZMA NA PODEŽELJU

Petek, 15. januar 2021

Fakulteta za turistične študije Univerze na Primorskem je v tem tednu organizirala virtualni strokovni posvet Turizem na podeželju: priložnosti in izzivi. Na njem sta sodelovala tudi Simon Škvor, direktor Posoškega razvojnega centra in Marko Pretner, lastnik Ekološke turistične kmetije Pri Plajerju iz Trente, najboljše turistične kmetije v Evropi.

Kot je uvodoma izpostavil predavatelj na Turistici in moderator posveta Matej Vranješ, turizem na slovenskem podeželju pomeni dodaten prihodek in prinaša kakovostna delovna mesta, poleg tega pa lahko pripomore tudi k ohranjanju kulturne krajine in biodiverzitete. Po njegovem bo pomen turizma na podeželju v času epidemije še toliko večji, saj se bodo turistični tokovi preusmerili v območja, kjer ni gneče.

Podobno je za naš mikrofon o glavnih temah posveta spregovoril tudi direktor Posoškega razvojnega centra Simon Škvor.

Izjava Simon Škvor 1


Kateri pa so tisti glavni izzivi turizma na podeželju?

Izjava Simon Škvor 2


Na posvetu so bile izpostavljene in predstavljene nekatere zanimive mikro lokacije, kot je denimo ekološka turistična kmetija Pri Plajerju iz Trente. Takšne ponudbe so tudi za nadaljnji razvoj zelo potencialne in predvsem v Posočju še preslabo izkoriščene, še pove Škvor. Je pa bila v zadnjem času večkrat izpostavljena ideja Posočja kot eko regije, ki pri deležnikih zori še naprej.  

Izjava Simon Škvor 3

Marko Pretner, lastnik Ekološke turistične kmetije Pri Plajerju iz Trente, je izpostavil še eno posebnost turističnih kmetij, in sicer da čim več hrane poskušajo pripraviti sami. Tako imajo na primer tudi lastno klavnico. Tudi surovine, ki jih ne pridelajo sami, pa skušajo če le mogoče dobiti v dolini Trente.

Izjava Marko PretnerSimona Skočir 

Fotografija: Ekološko turistična kmetija Pri Plajerju

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
05.03.2021
5°C / 14°C
sobota
06.03.2021
4°C / 11°C
nedelja
07.03.2021
-5°C / 12°C