DIREKTORICA KOMUNALE IDRIJA POJASNJUJE SPREMEMBE CEN IN PORAČUN

Četrtek, 14. januar 2021

Idrijski občinski svet je na decembrskem zasedanju po burni razpravi s pičlo večino glasov sprejel nove cenegospodarskih javnih služb, kot jih je v okviru elaborata o oblikovanju cen izvajanja teh storitev predlagalo vodstvo Komunale Idrija, podjetja, ki izvaja dejavnost gospodarskih javnih služb za območje idrijske občine.

Z januarjem tako stopajo v veljavo višje cene storitev oskrbe s pitno vodo, čiščenje odpadnih voda, storitve, povezane z greznicami in malimi čistilnimi napravami, cene zbiranja odpadkov in zbiranja bioloških odpadkov. 

Pocenile pa so se storitve odvajanja odpadne vode, stroški infrastrukture za odvajanje in čiščenja odpadnih voda ter za zbiranje odpadkov in tudi zbiranje bioloških odpadkov. S potrditvijo elaborata se položnici Komunale z januarjem dodaja tudi strošek poračuna za izgubo, ki jo je na teh dejavnostih Komunala zaradi prenizkih cen pri opravljanju gospodarskih javnih služb zabeležila v letih 2017, 2018 in 2019. Poračun bodo uporabniki teh storitev v idrijski občini plačevali tri leta.

Cerkljanski občini svet pa je na decembrski seji zavrnil sprejetje novih cen za storitve ravnanja z odpadki, ki jih Komunala Idrija opravlja na Cerkljanskem in tudi plačilo poračuna za izgubo v dejavnosti, ki naj bi ga uporabniki teh storitev na Cerkljanskem plačevali pet let, kolikor dolgo je tudi nastajala. To vprašanje bosta zato Občina Cerkno in Komunala Idrija nekako morali razrešiti v letošnjem letu.

O spremembah cen, uvodoma pa zlasti o tem, zakaj je poračun nastal in kako se že odraža na januarski položnici v prispevku Metke Rupnik pojasnjuje Brigita Šen Kreže, direktorica Komunale Idrija.


Izjava Brigita Šen Kreže 1


Kako se spremembe sen, na idirjskem že v letu 2019 in na Cerkljanskem z aprilom 2020, sedaj odražajo v poslovanju podjetja. Pojasnuje direktorica Briugita Šen Kreže


Izjava Brigita Šen Kreže 2


Zgodba spremembe cen in zaračunavanja poračuna zaradi izgube na področju ravnanja s komunalnimi odpadki za pretekla leta, pa se za območje občine Cerkno nadaljuje, saj je cerkljanski občini svet na decembrski seji zavrnil sprejetje novih cen za storitve ravnanja z odpadki in tudi plačilo poračuna. To vprašanje bosta zato Občina Cerkno in Komunala Idrija nekako morali razrešiti v letošnjem letu.


Izjava Brigita Šen Kreže 3


Dodaten strošek, ki ga bo enkrat potrebno plačati, pa je tudsi odvoz gradbenih odpadkov iz idrijske in cerkljanske občine, ki se sedaj kopiči v zbirnem centru Idrija, kot pojasnjuje Brigita Šen Kreže.


Izjava Brigita Šen Kreže 4


Na vprašanje, ali naj uporabniki storitev na položnicah, zlasti v idrijski občini, kjer so nove cene v tem mesecu že stopile v veljavo, v letošnjem letu pričakujejo še kakšne spremembe na položnicah direktorica Komunalr Idrija odgovarja.


Izjava Brigita Šen Kreže 5 


Metka Rupnik

 

izjava Brigita Šen Kreže 1
izjava Brigita Šen Kreže 2
izjava Brigita Šen Kreže 3
izjava Brigita Šen Kreže 4
izjava Brigita Šen Kreže 5

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
05.03.2021
0°C / 15°C
sobota
06.03.2021
5°C / 14°C
nedelja
07.03.2021
4°C / 11°C