PB FRANJA BO POTOVALA

Petek, 15. januar 2021

Milojka Magajne, vodja Cerkljanskega muzeja, enote Mestnega muzeja Idrija v Cerknem, je te dni dokončala oblikovanje potujoče razstave o Partizanski bolnici Franja. Ta bo takoj, ko se bodo ukrepi sprostili, popotovala na gostovanje v Krapino in Tolmin, kasneje pa tudi po drugih krajih v Sloveniji in po Evropi.

Mestni muzej Idrija se je lani uvrstil med prejemnike donacije v okviru razpisa Sveta Evrope in Evropske komisije z naslovom Zgodbe Dnevov evropske kulturne dediščine. Na razpisu je kandidiral z zgodbo Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope in je bil med skupno 11 prejemniki iz Evrope edini slovenski projekt, ki bo prejel donacijo v višini 10.000 evrov.  Na razpisu so lahko sodelovali organizatorji, ki so v zadnjih treh letih pripravili vsaj en dogodek v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine, dobitniki nagrad European Heritage Award / Europa Nostra Award ter nosilci znaka evropske dediščine.

Prijavljeno zgodbo je muzej povezal s pripravo potujoče razstave o Partizanski bolnici Franja, s katero želijo gostovati doma in v tujini.

Osrednji namen potujoče razstave je širiti prepoznavnost Franje, njenega sporočila in vrednot v evropskem prostoru in z njimi nagovarjati različne ciljne skupine, zlasti mlade. Zgodba Partizanske bolnice Franja pa bo na ta način dostopnejša tudi gibalno oviranim, ki si spomeniškega območja Franje v soteski Pasice ne morejo ogledati v živo.

Sestavni del te razstave je tudi interaktivna vizualizacija, za katero so porabili prejeta sredstva. Avtorica nagrajene zgodbe in potujoče razstave je Milojka Magajne, muzejska svetnica in vodja Cerkljanskega muzeja.


Izjava Milojka Magajne


Razstava bo prvič gostovala spomladi 2021 v Krapini na Hrvaškem. Tako bo muzej nadaljeval že utečeno sodelovanje z Muzejem krapinskih neandertalcev, tudi nosilcem znaka evropske dediščine, načrtujejo pa tudi gostovanje v Tolminskem muzeju, ki skrbi za cerkvico sv., Duha na Javorci, ki se tudi ponaša z znakom evropske dediščine. 


Metka Rupnik

 

izjava Milojka Magajne

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
05.03.2021
0°C / 15°C
sobota
06.03.2021
5°C / 14°C
nedelja
07.03.2021
4°C / 11°C