PRED ZADLAŠKO JAMO VRNILI STARODAVNO PREBIVALKO DUGO BABO

Četrtek, 14. januar 2021

Ena od znamenitosti v Tolminskih koritih je tudi Zadlaška ali Dantejeva jama, s katero so povezane zanimive zgodbe in pripovedke. Že svoje drugo ime, Dantejeva jama, je dobila po tem, da naj bi znani pesnik Dante Alighieri navdih za svojo pesnitev Božanska komedija med obiskom Posočja našel prav v tej jami. Prav tako pripovedke pravijo, da so v Zadlaški jami prebivale divje žene in Duga baba.


Da bi na območju Tolminskih korit še nadgradili idejo celovitega turističnega produkta, so v Javnem zavodu za turizem Dolina Soče konec minulega leta pred jamo postavili kip starodavne prebivalke jame Duge babe, ki obiskovalce pozdravi tik ob vhodu v jamo. Nekdanji direktor zavoda in pobudnik tega projekta Janko Humar.

Izjava Janko Humar

Duga baba se je pred Zadlaško jamo naselila tudi s pomočjo umetnika Otona Naglosta iz Vipave, ki je poskrbel za njeno podobo in jo upodobil v hrastovem lesu. Tako bo lahko dolgo živela pred jamo in še naprej skrbela, da nepoklican človek ne bo prišel v njen svet, so še zapisali v Javnem zavodu za turizem Dolina Soče.Simona Skočir 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
17.01.2021
-4°C / 8°C
ponedeljek
18.01.2021
-4°C / 7°C
torek
19.01.2021
-4°C / 7°C