PODPISAN PROTOKOL MED MINISTROM IN ŽUPANOMA KORAK BLIŽJE K CESTNI POVEZAVI CERKNO-HOTAVLJE

Sreda, 13. januar 2021

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, župan Občine Cerkno Gašper Uršič in župan Občine Gorenja vas – Poljane Milan Čadež so dopoldne na sedežu ministrstva za infrastrukturo podpisali protokol o nadaljnjem uresničevanju cestne infrastrukture na delu 4. razvojne osi med Cerknim in Hotavljami. S tem dokumentom je po 15 letih narejen pomemben korak naprej k uresničitvi nove cestne povezave med Gorenjsko in Primorsko potem, ko sta se občini ob sodelovanju ministrstva za infrastrukturo na začetku lanskega leta uspeli poenotiti o najprimernejši različici trase poteka te ceste.


Kot je ob podpisu poudaril Vrtovec, je ena od njegovih prioritet in prednostnih prizadevanj ministrstva povezati Slovenijo z dobro primarno infrastrukturo,


Izjava Jernej VrtovecNova povezava med Primorsko in Gorenjsko bo pomembno prispevala k izboljšanju varnosti ter dostopnosti in razvojnih možnosti širše regije, zlasti severne Primorske. Tudi cerkljanski župan Gašper Uršič je prepričan, da je današnji podpis zgodovinskega pomena za občini.


Izjava Gašper Uršič


Da je podpis protokola med občinama in ministrstvom zelo pomemben in zavezujoč dokument za vse tri strani, je prepričan tudi Milan Čadež, saj se s tem po 15 letih nadaljuje zgodba, ki jo je začrtala tedanja Žirovska izjava.


Izjava Milan Čadež


Glede trase med Cerknim in Gorenjo vasjo so na ministrstvu oz. direkciji za infrastrukturo pripravili več možnih rešitev. Ker so rezultati inženirsko-geološkega kartiranja variant na območju Kladja pokazali, da vse dotlej izrisane južne variante potekajo po geološko zelo nestabilnem območju in bi njihova umestitev terjala bistveno obsežnejše in dražje ukrepe, kot so bili predvideni v idejni zasnovi, so preverili tri dodatne južne variante. Jeseni 2019 so izvedli tudi preveritev okoljske, prostorske in ekonomske izvedljivosti novih južnih variant na trasi četrte razvojne osi med Cerknim in Hotavljami.
Potem ko so županoma Uršiču in Čadežu na direkciji v začetku lanskega leta predstavili vse tri nove južne variante poteka trase nove ceste, sta se strinjala, da je najustreznejša južna varianta, ki poteka po obstoječi cesti Hotavlje-Sovodenj in v Podlanišču predvideva skoraj dva kilometra dolg predor pod Kladjem z izhodom na vzhodnem pobočju Cerkljanskega vrha. Trasa se nato spusti v dolino Cerknice in se nato dober kilometer od Želina priključi na glavno cesto.


Metka Rupnik

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
20.06.2021
19°C / 33°C
ponedeljek
21.06.2021
18°C / 32°C
torek
22.06.2021
18°C / 33°C