CEPLJENJE ZA STAREJŠE (KI NISO V DSO) NA SEVERNEM PRIMORSKEM NAJPREJ V TOLMINU IN IDRIJI

Sreda, 13. januar 2021

S cepljenjem občanov, najprej najstarejših, ki niso v domovih, bodo na severnem Primorskem začeli danes v Idriji in Tolminu. Tam bo potekalo v ambulanti zdravstvenega doma, prvi pa bodo na vrsti tisti nad 80 let. Ob tem so iz Zdravstvenega doma Tolmin še sporočili: »Vrstni red prijav občanov za cepljenje pri osebnem zdravniku ne bo vplival na vrstni red cepljenja. Prednostni seznam namreč določata Ministrstvo za zdravje in NIJZ, zato bodo najprej cepljeni najstarejši, nato tisti s pridruženimi kroničnimi boleznimi.  Tistim, ki so se za cepljenje že prijavili pri izbranem osebnem zdravniku, ni potrebno ponovno preveriti stanja, saj bomo mi poskrbeli, da bodo obveščeni pravočasno.  Gre za pomemben korak k čimprejšnji vrnitvi v normalno življenje, čeprav se moramo zavedati, da bo učinek dosežen šele, ko bo cepljenih dovolj ljudi,« je v sporočilu dejal direktor ZD Tolmin Gaudencio Lucas Triep, dr. med., spec. pnevmolog.


V ZD Idrija so za začetek prejeli 85 odmerkov cepiva, ki so jih v sorazmernem delu, glede na obseg opredeljenih pacientov, razdelili med splošne ambulante ZD Idrija in ZP Cerkno. Cepljenje bo potekalo že danes popoldan, so sporočili iz idrijskega Zdravstvenega doma. 

V ZD Ajdovščina pa uvodno cepljenje pripravljajo v petek, 15. januarja. To bo med 14. in 19. uro v dveh ambulantah, ki se nahajata nasproti službe nujne medicinske pomoči. Ob tem so iz ZD Ajdovščina sporočili, da bodo občane o terminu cepljenja obveščali s SMS sporočili. V Novi Gorici pa bodo s cepljenjem (na voljo imajo 315 odmerkov)  najranljivejših, ki niso v domovih, začeli v četrtek in sicer na eni lokaciji. To urejajo, tudi ob pomoči pripadnikov občinske civilne zaščite, v telovadnici podružnične šole Ledine. V ZD Nova Gorica načrtujejo da bodo cepljenje izpeljali v enem dnevu.

Kljub začetkom množičnega cepljenja pa bodo vsi štirje zdravstveni domovi na severnem Primorskem nadaljevali tudi testiranja s hitrimi antigenskimi testi: v Novi Gorici do petka med 9. in 13. uro na parkirišču pri sodišču, v Ajdovščini pa med 12. in 16. uro v prostorih Doma krajanov. V Tolminu (v športni dvorani Šolskega centra) danes med 14. in 18. uro ter jutri med 8. in 12. uro. V Idriji danes in v petek med 11. in 16. uro v pritličnih prostorih podhoda Magazin. Poslej pa bo hitro testiranje organizirano tudi v Cerknem in to ob četrtkih med 12. in 16. uro v prostorih Centra šolskih in obšolskih dejavnosti. Zato gre  zasluga tudi občini Cerkno in tamkajšnjemu štabu civilne zaščite. Sicer pa je bilo do včeraj (torek, 12. januarja) v Idriji, na množičnih testiranjih, opravljenih skupaj 331 hitrih testov, od tega je bilo pozitivnih 20 (6 % delež), so v sporočilu zapisali v ZD Idrija.

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
26.07.2021
18°C / 32°C
torek
27.07.2021
20°C / 29°C
sreda
28.07.2021
18°C / 32°C