JUTRI KORAK NAPREJ K NOVI CESTI

Torek, 12. januar 2021

 Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, župan Občine Cerkno Gašper Uršič in župan Občine Gorenja vas – Poljane  Milan Čadež bodo predvidoma jutri bodo na sedežu ministrstva za infrastrukturo podpisali protokol o nadaljnji uresničitvi cestne infrastrukture na delu 4. razvojne osi med Cerknim in Hotavljami. S tem dokumentom bo po dolgih letih narejen še en pomemben korak naprej k uresničitvi nove cestne povezave med Gorenjsko in Primorsko potem, ko sta se občini ob sodelovanju ministrstva za infrastrukturo na začetku lanskega leta uspeli poenotiti o najprimernejši različici trase poteka te ceste. 


Glede trase prometne povezave med Cerknim in Gorenjo vasjo na območju 4. razvojne osi so v preteklosti na pristojnem ministrstvu oziroma Direkciji za infrastrukturo pripravili že več možnih rešitev in študij. Ker so rezultati inženirsko-geološkega kartiranja variant na območju Kladja pokazali, da vse dotlej izrisane južne variante potekajo po geološko zelo nestabilnem območju in bi njihova umestitev terjala bistveno obsežnejše in dražje ukrepe, kot so bili predvideni v idejni zasnovi, so preverili še tri dodatne južne variante. Jeseni 2019 so izvedli tudi preveritev okoljske, prostorske in ekonomske izvedljivosti novih južnih variant na trasi četrte razvojne osi med Cerknim in Hotavljami, ki bo pomembno prispevala k izboljšanju varnosti ter dostopnosti in razvojnih možnosti širše regije, zlasti severne Primorske.


Potem ko so jima na direkciji za infrastrukturo v začetku lanskega leta predstavili vse tri nove južne variante poteka trase nove ceste, sta se župana  občin Cerkno in Gorenja vas – Poljane uspela poenotiti glede trase, ki poteka po obstoječi cesti Hotavlje–Sovodenj in v Podlanišču predvideva nekaj manj kot 500 m dolg predor pod Kladjem z izhodom na vzhodnem pobočju Cerkljanskega vrha. Trasa se nato spusti v dolino Cerknice in se  nato dober kilometer od Želina priključi na glavno cesto. Nova južna varianta je v primerjavi s severno varianto bistveno cenejša, omogoča fazno gradnjo in ima manjši vpliv na okolje. 

S protokolom, ki ima značaj pisma o nameri in ga bodo jutri na sedežu ministrstva za infrastrukturo podpisali minister in župana obeh občin, bodo opredeljeni nadaljnji koraki za pripravo državnega prostorskega načrta oziroma aktivnosti za posodobitev obstoječe cestne povezave na 4. razvojni osi med Cerknim in Hotavljami.


Na sliki: Trasa, preko katere naj bi tekla bodoča cesta proti Gorenjski (Foto I.S.)


Metka Rupnik


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
26.07.2021
18°C / 32°C
torek
27.07.2021
20°C / 29°C
sreda
28.07.2021
18°C / 32°C