IZBORI OSEBNOSTI LETA

Torek, 12. januar 2021

Ob koncu starega in začetku novega leta v Sloveniji že tradicionalno potekajo izbori osebnosti, ki so s svojim delovanjem zaznamovale minulo leto. Že tradicionalen je izbor Osebnost Primorske, kjer bralci in poslušalci primorskih medijev izbirajo med kandidati, ki so v letu 2020 osvojili naziv osebnost meseca. 


Letos je ta čast doletela tudi dve posameznici iz Soške doline. Januarja je osebnost meseca postala Nevenka Mlinar, zdravnica v Desklah, ki je tedaj sprožila akcijo zbiranja podpisov v zdravniških vrstah. Poziv, ki je problematiziral sosežig v anhovski cementarni, je tedaj podpisalo preko 600 zdravnikov in zobozdravnikov.
Prav tako iz Deskel pa prihaja tudi Mateja Sattler, ki je naziv osebnost meseca osvojila v mesecu septembru. Aktivnosti društva Eko Anhovo, katerega članica je, bi lahko sledili skozi vse leto, septembra pa so v društvu sodelovali pri organizaciji odmevnega ekološkega protesta Za naravo ob Sočo.
Med ostalimi kandidati so še tržaški slovenist in literarni zgodovinar Miran Košuta, profesorica italijanščine Jelena Vukmir, zgodovinar Jože Pirjevec, akterja v procesu vračanja Narodnega doma Ksenija Dobrila in Walter Bandelj, predsednik Moto kluba Kondor Stipe Vincek, vodja ekipe EKP GO! 2025 Neda Rusjan Bric, prostovoljka Valentina Kobal ter učiteljici Anita Bergnach in Vesna Jagodic, ki sta za otroke v Špetru dosegli, da lahko obiskujejo verouk v slovenskem jeziku.
Glasovanje za osebnost Primorske se pri medijih, ki sodelujejo pri izboru, zaključi v četrtek, 14. januarja, zmagovalec ali zmagovalka pa bo razglašena tri dni zatem.   So pa letos Primorke dobro zastopane tudi v izboru Slovenka leta po izboru revije Zarja. Poleg že omenjene Nevenke Mlinar se za naslov potegujeta še Novogoričanka Valentina Kobal in v Kanalu rojena, sedaj pa na Koroškem živeča maratonka, 85-letna Kazimira Lužnik.        Primož Božič   

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
22.01.2021
7°C / 12°C
sobota
23.01.2021
9°C / 10°C
nedelja
24.01.2021
4°C / 7°C