BUDANJE PRVA SAMOOSKRBNA SKUPNOST V SLOVENIJI

Torek, 12. januar 2021

Budanje so konec lanskega leta postale prva elektro samooskrbna skupnost v Sloveniji, ki bo oskrbovala krajane z zeleno energijo iz sončne elektrarne. Sončna elektrarna, postavljena na strehi osnovne šole bo proizvedla 58,5 megavatne ure električne energije, točno toliko kot jo člani skupnosti porabijo. Ta prva tovrstna samooskrbna skupnost v Sloveniji je pravzaprav primer dobre prakse sodelovanja med družbo GEN-I, Občino Ajdovščina in krajani.


V vasi Budanje je družba GEN-I v sodelovanju z Ajdovsko občino, na strehi osnovne šole postavila prvo elektrarno samooskrbne skupnosti v Sloveniji, na katero se je priklopilo 7 stanovanjskih hiš. Gre za pilotni projekt obnovljivih virov energije, v okviru katerega se bodo krajani oskrbovali z zeleno energijo, ki bo prispevala k zmanjšanju emisij v okolju in boju proti podnebnim spremembam, obenem pa bo krajanom tovrstna električna oskrba, zmanjšala tudi stroške za elektriko na letni ravni za več kot 100 evrov. Več o kakšno vlogo je imela občina Ajdovščina pri samooskrbni skupnosti v Budanjah, župan Tadej Beočanin.


Izjava župan o samooskrbni skupnosti Budanje


Postavitev sončne elektrarne je bila v celoti opravljena s strani podjetja GEN-I, ki pričakuje, da bo sončna elektrarna proizvedla okrog 58.000 kilovatnih ur elektrike.


Občina Ajdovščina pa bo s smeri zelene energije naredila korak naprej tudi v samem mestu Ajdovščina, kjer se po epidemiji prav tako obeta postavitev sončne elektrarne. Več o tem kje točno bodo postavljene sončne elektrarne, župan Tadej Beočanin.


Izjava samooskrba v Ajdovščini  Ana ŠtokeljKomentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
22.01.2021
7°C / 12°C
sobota
23.01.2021
9°C / 10°C
nedelja
24.01.2021
4°C / 7°C