VČERAJŠNJI TREND NA SEVERNEM PRIMORSKEM SE JE RAHLO UMIRIL

Ponedeljek, 11. januar 2021

 Na severnem Primorskem je bilo včeraj, po podatkih NIJZ-ja,  potrjenih    27  novih okužb.  Skupno število aktivno okuženih: 1385 .    14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev se je zvišala na 1170 -  6  statističnih regiji ima  višjo  -  na državni ravni pa je 1152.  


Podatki o potrjenih novih okužbah na včerajšnji dan, nedeljo, so vsaj malce umirili stalno naraščajočo linijo na severnem Primorskem v zadnjem obdobju. Od 27 novih primerov jih več kot polovica prihaja iz Doma starejših občanov Ajdovščina. Včerajšnje testiranje je prisotnost virusa namreč potrdilo še pri 15 starostnikih. Skupno je tako v domu, od 141 tih stanovalcev, pozitivnih kar 125. 


Trije od teh  so bili hospitalizirani. Bili so sicer cepljeni a imajo vsi  kar nekaj pridruženih težjih  bolezni.


Ob tem se je z okužbo srečalo tudi 24 zaposlenih, a se jih je 5 že lahko vrnilo na delo, je sporočila direktorica doma Tanja  Stibilj Slemič.
V enoti Tolmin Doma upokojencev Podbrdo pa so novo serijo testiranja vseh opravili danes. Doslej so okužbe potrdili pri 18 stanovalcih.   
V bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru, kjer je konec tedna prišlo do okužb v  belem območju oddelkov internistične službe,   so zjutraj imeli sejo kriznega štaba.  Strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler je povedala, da situacija nikakor ni kritična, čeprav je res, da je to največji vdor virusa v belo območje oddelkov doslej. Je pa potrebna drugačna organiziranost dela, saj jih je med okuženimi tudi   11 iz  zdravstvene nege in en zdravnik. Upajo, da do morebitnih okužb na drugih oddelkih, tudi zaradi hitrega ukrepanja, le ni prišlo.
11 pacientov, pri katerih so potrdili okužbo, so takoj premestili v covid oddelek, ostale pa, podobno kot zaposlene,  testirajo (s PCR testi) na 48 ur.


Kot je še povedala strokovna direktorica bodo delo na oddelkih kot tudi v ambulantah v naslednjih dneh reorganizirali. Prišlo bo tudi do prerazporeditev ne nujnih pregledov oziroma posegov, a kot je zagotovila Dunja Savnik Winkler, bodo v naslednjem obdobju zdravljenje nudili vsem, ki bodo to nujno potrebovali.     

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
25.01.2021
5°C / 10°C
torek
26.01.2021
0°C / 7°C
sreda
27.01.2021
-3°C / 9°C