ZAČETEK GRADNJE 2X20 KV KABLOVODA OD KOBARIDA DO BOVCA

Ponedeljek, 11. januar 2021

Delavci gradbenega podjetja Pirnat so minuli ponedeljek začeli z deli na izgradnji 20 kilovoltnega 21 kilometrov dolgega elektrovoda od razdelilne transformatorske postaje Kobarid do razdelilne postaje Bovec. V Bovcu bo kablovod potekal od krožišča za letališče po čezsoškem mostu do Čezsoče, mimo tamkajšnje čistilne naprave in naprej po cesti pod Polovnikom do Loga Čezsoškega, Trnovega ob Soči in naprej do Kobarida. Traso so najprej očistili, sedaj pa nadaljujejo z deli za položitev cevi kablovoda na prvem, šest in pol kilometra dolgem odseku od Bovca do Loga Čezsoškega. Z deli na tem odseku naj bi izvajalec zaključil do konca junija letos.


Direktor distribucijske enote Tolmin Jernej Kenda pojasnjuje, da jih čaka še pridobitev gradbenega dovoljenja za en del trase, večinoma pa je projekt tudi po tej plati že pod streho. 


Izjava: Jernej Kenda 1 


Sporazum za izgradnjo kablovoda med občinama Bovec in Kobarid ter Elektrom Primorska sega v konec leta 2017. Tedaj so tudi predvidevali, da se bo gradnja končala še v letu 2020, kar bi bilo natanko 10 let po tem, ko sta tedanja župana Bovca in Kobarida s predstavnikoma Elektra Primorska in SENG-a podpisala pismo o nameri rekonstrukcije daljnovoda, ki naj bi postal strateška osnova za nadaljnji razvoj območja. 


Takrat je bil za bovško predviden 110 kV daljnovod, ki pa je zaradi novega zakona o Soči in nasprotovanja domačinov ob nameri SENG-a, da na Učji zgradi hidroelektrarno, padel v vodo. Novi kablovod je v tem smislu kompromis, saj naj ne bi prinašal tako kakovostne elektrooskrbe kot 110 kV daljnovod, je pa zagotovo napredek od obstoječega stanja. Kabel bodo sedaj vkopali, obstoječi daljnovod pa bo postal rezervna možnost za napajanje Bovške kotline, pojasnjuje Jernej Kenda.


Izjava: Jernej Kenda 2


Občini Bovec in Kobarid sta ob načrtovani izgradnji kablovoda videli priložnost tudi za sočasno izgradnjo kolesarske steze, ki bi delno potekala po isti trasi oziroma po dostopnih poteh, ki jih bodo uredili gradbinci. Bovški župan Valter Mlekuž pravi, da bo kolesarska pot od Bovca do Kobarida izjemnega pomena za trajnostni razvoj turizma v vseh treh posoških občinah. 


Geološka sestava tal utegne gradbincem vsaj na enem odseku predstavljati težave, še pojasni Kenda. 


Izjava: Jernej Kenda 3


Zaradi izgradnje bodo delno, samo občasno pa v celoti, zapirali cesto Bovec–Čezsoča in Čezsoča–Log Čezsoški. Obvestila o zaporah bodo predvajana na KATV Bovec in spletni strani Občine Bovec, že sedaj pa vse prosijo za potrpežljivost.

Primož Božič

Foto: Občina Bovec/Milan Štulc
   
 

Izjava: Jernej Kenda 1
Izjava: Jernej Kenda 2
Izjava: Jernej Kenda 3

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
22.01.2021
7°C / 12°C
sobota
23.01.2021
9°C / 10°C
nedelja
24.01.2021
4°C / 7°C