ŽIROVSKO, ZIBELKA ČEVLJARSTVA

Torek, 01. december 2020

Na spletnem dogodku so včeraj žirovski snovalci projekta Domače umetnostne obrti – dediščina in sodobnost predstavili dosedanje rezultate projekta, ki na Žirovskem v ospredje postavlja vsebine, povezane z bogato čevljarsko tradicijo v kraju.

V Žireh, ki velja za zibelko čevljarstva pri nas, si prizadevajo za celostno ohranjaje in razvijanje čevljarstva, ki je lokalno in širše pomembno za ohranjanje delovnih mest in kulturni ter gospodarski razvoj. S pomočjo projekta Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost so žirovski čevljarji odprli vrata svojih prostorov ustvarjalnosti in omogočili, da se lahko kdorkoli na različne, interaktivne načine seznanja s to gospodarsko panogo, in sicer v njeni ročni in industrijski obliki.


Čevljarstvo, ki je na Žirovskem izpričano že v 14. stoletju, je tamkaj v 19. stol. ob klekljanju in kmetijstvu postalo temeljna gospodarska dejavnost in je poznano po izdelavi močne in trpežne obutve. Pred prvo svetovno vojno je čevlje izdelovala cela vrsta obrtnikov, mojstrov, pomočnikov in vajencev, ki so se združevali v čevljarske zadruge. Leta 1947 je bila ustanovljena Tovarna športnih čevljev Žiri, pozneje preimenovana v Alpino (Žiri).

V okviru projekta Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost so zasnovali predstavitev tovarne Alpina skozi čas in način industrijske izdelave obutve, čevljarska delavnica AK Alojz Karner pa je uredila prostor za demonstracijo ročne izdelave čevljev. Tečejo aktivnosti pri raziskavi o dediščini čevljarstva na Žirovskem, ena ključnih vsebinskih točk pa je tudi čevljarska razstava v muzeju v Žireh. Z vključevanjem čevljarske panoge v doživljajski turizem so oblikovali različne turistične pakete, ki poleg čevljarske panoge vključujejo tudi druge naravne in kulturne znamenitosti Žirovske kotline. Verjamejo, da bodo ti v prihodnje pomembno vplivali na razvoj kraja in s tem obogatili turistično ponudbo Žirov in širše okolice.

Metka Rupnik

Foto: DUO - dediščina in sodobnost

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
17.01.2021
-4°C / 8°C
ponedeljek
18.01.2021
-4°C / 7°C
torek
19.01.2021
-4°C / 7°C