NA SEVERNEM PRIMORSKEM ŠE VEDNO NAJTEŽJE V DOMOVIH STAREJŠIH

Ponedeljek, 30. november 2020

Na severnem Primorskem je bilo včeraj potrjenih le 11 novih primerov okužb  s koronavirusom, kar jenajmanj v zadnjih sedmih dneh, od tega 4 v idrijski, 3 v novogoriški, po dva pa v ajdovski incerkljanski občini. Številčno največ aktivno okuženih je  v mestni občini Nova  Gorica, in sicer 250,ter 153 v občini Idrija, ki ima sedaj v regiji najvišjo 14- dnevno pojavnost okužb na 100.000prebivalcev. V bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru se trenutno zdravi 45 bolnikov s covid-19,od tega 6 na intenzivni enoti, 3 pa potrebujejo pomoč respiratorja. Na negovalnem oddelku PB Idrijapa je trenutno v oskrbi 13 obolelih s covid-19. 

 Stanje je tudi na severnem Primorskem še naprej zelo resno v nekaterih domovih za starejše,zlasti v Domu upokojencev Gradišče in v obeh enotah Doma upokojencev Idrija. Po doslejznanih podatkih pa so brez okužb, tako med starostniki kot zaposlenimi, v treh domovihstarejših v regiji, in sicer v Domu starejših občanov Ajdovščina, Centru starejših Pristan v Vipavi in v tolminski enoti Doma upokojencev Podbrdo. 

Po informacijah štaba civilne zaščite občine Idrija je bil danes pripeljan in za objektomZdravstvenega doma v Idriji postavljen kontejner, namenjen vzpostavitvi rdeče cone zapaciente  s simptomi oziroma sumom na okužbo covid-19. Kontejner, gre za lastno nabavo, jetoplotno izoliran, ogrevan in klimatiziran. 

Iz štaba CZ občine Vipava pa so med drugim sporočili, da pomoč socialno ogroženim vnjihovem okolju izvajata Območno združenje RK Ajdovščina in Karitas Vipavske dekanije.

 

  Po sporočilu regijskega štaba CZ