SKLADIŠČE POSIPNIH MATERIALOV SE PO ZIMSKI SEZONI SELI V LJUBEVČ

Ponedeljek, 30. november 2020

Kot kaže, se po skoraj štirih letih skladišče posipnih materialov, ki ga je z dovoljenjem občine tedaj na spomeniško zaščitenem območju Kajzer v Idriji postavilo podjetje Komunala Idrija, počasi umika na novo lokacijo v Ljubevč.


Po informacijah idrijskega župana Tomaža Venclja občina Idrija načrtuje, da bo po zaključku letošnje zimske sezone z območja Kajzer, katerega del sodi v zaščiteno območje Unesca, Komunala Idrija umaknila skladišče posipnih materialov. Po županovih besedah naj bi ga podjetje preselilo na območje Ljubevča, na nekdanjo lokacijo Podjetja za urejanje hudournikov, za kar naj bi bila občina že dogovorjena z lastnikom tamkajšnjega zemljišča.

Občina načrtuje, da bi prihodnje leto Kajzer vsaj pospravili, vzporedno pa že tečejo tudi razmišljanja, kakšno vsebino bi temu območju namenili v prihodnje. Župan je ustanovil delovno skupino, ki bo ponovno prevetrila dosedanje in vodila aktivnosti za oblikovanje novih idej, katerim dejavnostim naj bi bil ta prostor namenjen v prihodnje. V okvir idrijske dediščine živega srebra pod okriljem Unesca namreč ne sodi celotno območje Kajzer, ampak le kovačija, sam jašek in strojnica jaška. Razmišljanja tečejo v smer povezovanja z območjem idrijske Mejce v enoten prostor druženja in dogajanja. 

V luči novih vsebin pa bo potrebno spremeniti tudi občinski prostorski načrt območja, ki sedaj tu predvideva turistično oziroma hotelsko dejavnost, ki pa za ta prostor odslej ni več predvidena.


Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
17.01.2021
-4°C / 8°C
ponedeljek
18.01.2021
-4°C / 7°C
torek
19.01.2021
-4°C / 7°C