V IDRIJO PRIHAJAJO NA POMOČ ŠTUDENTI MEDICINE IN ZDRAVSTVENE NEGE - DOPOLNJENO

Nedelja, 29. november 2020

NEDELJA

Največ novih okužb na severnem Primorskem so včeraj potrdili v občini Idrija (16), natančneje v obeh  enotah Doma upokojencev Idrija. Kot je zapisano na spletni strani doma je trenutno  v enoti Idrija 18 okužb med stanovalci, v enoti Marof pa je pozitivnih 33 starostnikov.  Povečuje pa se tudi število okužb med zaposlenimi in to v obeh enotah.  Zato se že pojavljajo tudi težave pri organizaciji dela. Pomanjkanje, predvsem zdravstvenih delavcev, bodo, vsaj začasno, poizkušali reševati s pomočjo študentov medicine in zdravstvene nega, ki so danes že prišli  v Idrijo.

Sicer pa vodstvo doma lepo prosi  svojce, da zaradi izrednih razmer in povečane obremenjenosti zaposlenih, le ti ne kličejo v dom.  Sami jih bodo namreč, sproti, obveščali  v primeru novih okužb ali sprememb v zdravstvenem stanju njihovih bližnjih. Poleg tega prosijo tudi, da se v prihodnjih nekaj dnevih vzdržijo prinašanja daril in hrane v dom.


SOBOTA

Na severnem Primorskem je  bilo  včeraj potrjenih 65 novih primerov okužb. Največ v mestni občini Nova Gorica in sicer  24, v občini Idrija pa 14. Nove okužbe po ostalih občinah:  Renče - Vogrsko 7, Cerkno 6, Brda, Tolmin in Vipava po 3, Ajdovščina 2, Kanal, Kobarid in Miren - Kostanjevica po 1 nov primer. V občinah Bovec in Šempeter - Vrtojba ni bilo novih okužb.  

Trenutno pa je najbolj na udaru Dom upokojencev Gradišče, kjer so sicer 10 stanovalcev že lahko iz rdeče cono premestili v sivo, zato pa so zadnja testiranja  potrdila  še 21 novih okužb. Tako se je oziroma se, od 137 stanovalcev doma, z virusom spopadata praktično 2/3 njih.
Na srečo pa ni novih okužb med zaposlenimi, je povedal direktor doma Silvano Gregorič. Kar nekaj se jih je oziroma se jih bo v naslednjih dneh tudi že vrnilo v delovni proces. Še naprej pa v domu pomagajo tudi nekateri zaposleni iz Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava, dva člana ekipe prve pomoči  Območnega  združenja Rdečega križa Nova Gorica ter tudi dve višji medicinski sestri iz novogoriškega zdravstvenega doma.  

V domu v Renčah (Medic hotel - dom - institucionalno varstvo starejših in zdravstvena nega) je bilo potrjenih 8 novih primerov okužb, vse med stanovalci.

V obeh enotah Doma upokojencev Idrija pa je  po zadnjih podatkih  tudi nekaj novih okužb. Kot je zapisano na spletni strani doma, je v enoti Idrija 15 okužb med stanovalci in 9 med zaposlenimi, v enoti Marof pa je pozitivnih 26 stanovalcev in 16 zaposlenih.

Vodstvo ustanove prosi  svojce, da zaradi izrednih razmer in povečane obremenjenosti zaposlenih,  ne kličejo v dom, saj jih  sami obveščajo v primeru novih okužb ali sprememb v zdravstvenem stanju njihovih bližnjih. Poleg tega prosijo tudi, da se v prihodnjih nekaj dnevih vzdržijo prinašanja daril in hrane v dom.

Ob kar številnih okuženih zaposlenih pa se pričakujejo tudi težave pri organizaciji dela. Pomanjkanje, predvsem zdravstvenih delavcev bodo začasno  skušali reševati s pomočjo študentov medicine in zdravstvene nega, ki že jutri prihajajo v Idrijo. Zanje urejajo nastanitev, so so še sporočili iz občinskega štaba CZ Idrija.  

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
17.01.2021
-4°C / 8°C
ponedeljek
18.01.2021
-4°C / 7°C
torek
19.01.2021
-4°C / 7°C