PASLEJDNCA LETOS OBUJANJE SPOMINOV

Ponedeljek, 23. november 2020

Zadnjo nedeljo v cerkvenem koledarskem letu na Bači pri Podbrdu že več let praznujejo vaški praznik Paslejdn'ca. KTT društvo Baška dediščina si v sodelovanju z izseljenci prizadeva, da praznik iz leta v leto bolj pridobiva nekdanjo živahno podobo. Na ta dan so namreč prihajali na obisk sorodniki, se po sv. maši zbrali pri svojcih in nekateri tam tudi prespali. Vas jih je vedno pričakala temeljito pospravljena, iz hiš je dišalo po domačih dobrotah.  

Letošnja izvedba Paslejdn'ce zaradi aktualnih razmer seveda ni bila mogoča, so se pa včeraj, na predviden dan letošnjega praznika, spomnili preteklih srečanj vse od leta 2007, ko je društvo zapisalo prvo organizacijo zaradi ohranitve tradicionalnega praznika. 

Srečanje se je vsako leto najprej pričelo v cerkvi sv. Lenarta s sveto mašo, nato pa nadaljevalo ob vaški mlekarni in Pomniku hribovske matere, slike iz peska umetnice Stanke Golob, ki jo je društvo odkrilo leta 2012. Na Bači pri Podbrdu so v minulih letih gostili veliko pevcev, pevk in ljudi, ki s svojimi dejanji ohranjajo spomin na prednike. V velikem številu so jih vsako leto tudi počastili obiskovalci od blizu in daleč. Povezovanje, druženje, izkušnje in spomine so oživljali v stari mlekarni, ki je ta dan oživela. Njeni notranjosti so dodali  fotografije, razstavo Bača skozi čas, video produkcijo ter knjigo podpisov, ki so jo popisali tudi obiskovalci med letom.


V KTT društvu Baška dediščina so se ob letošnjem spominjanju minulih Paslejdn'c zahvalili vsem, ki so z njimi sodelovali: župniku Danilu Kobalu, nastopajočim, obiskovalcem, podpornikom, ki z njimi niso mogli biti osebno, ampak le v mislih. „Ohranimo v svojih srcih in mislih sporočilnost in žlahtnost, ki ga simbolizira Pomnik hribovskim materam ter zgodbe, ki nam jih je napisalo življenje,“ so še zapisali.
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
27.09.2023
13°C / 28°C
četrtek
28.09.2023
12°C / 28°C
petek
29.09.2023
13°C / 28°C