VELIK PORAST NOVIH OKUŽB V DOMOVIH STAREJŠIH V ČRNEM VRHU, NOVI GORICI, PODSABOTINU IN GRADIŠČU

Petek, 20. november 2020

Na severnem Primorskem se je izredno povečalo število okužb v štirih domovih upokojencev.


V Domu upokojencev Nova Gorica je 86 okuženih stanovalcev in 28 zaposlenih, v enoti Podsabotin pa 53 stanovalcev in 6 zaposlenih. V Dom upokojencev Gradišče so glede na včerajšnje številke zabeležili še 47 novih primerov, skupno torej že 73 okuženih stanovalcev in 25 zaposlenih, slednjih je 9 več od včeraj objavljenih številk.

Zelo veliko povečanje števila okužb so zabeležili tudi v Dom starejših Bor Črni Vrh nad Idrijo. Do danes je bila okužba ugotovljena že pri skupno 73 stanovalcih, od katerih jih je 16 nameščenih v rdeči coni izven doma - v prostorih Centra šolskih in obšolskih dejavnosti na Medvedjem Brdu. V črnovrškem domu starejših je okuženih tudi 31 zaposlenih.

V domu so včeraj, gasilci PGD Idrija, opravili tudi temeljito razkuževanje prostorov z vodikovim peroksidom in hladnim zamegljevalcem.


Sicer pa se, ob stalnem jemanju brisov, tudi številke spreminjajo zelo hitro in vsak nov dan prinese kakšno spremembo. A dejstvo je, da je položaj resen in da so vsi, tako oskrbovanci kot tudi zaposleni, na hudi preizkušnji.

Sicer pa so bili od skupno 12 domov in enot v regiji brez novih okužb tako stanovalcev kot zaposlenih le v tolminski enoti Doma upokojencev Podbrdo. Brez okužb med stanovalci so, za zdaj, tudi v Domu starejših v Ajdovščini in Centru Pristan v Vipavi. Zgolj posamezne primere okužb med stanovalci (1-2) pa imajo v Domu upokojencev Idrija in njihovi enoti Marof ter v domu v Podbrdu. V njihovi posebni enoti Petrovo Brdo, kjer so odrasli s posebnimi potrebami in ne le starostniki, in kjer je bil prvi večji izbruh okužb na severnem Primorskem, ko so bili okuženi praktično vsi stanovalci in številni zaposleni, pa se je stanje skorajda povsem umirilo.

Stabilen je tudi položaj v domu v Renčah (Medic hotel - dom - institucionalno varstvo starejših in zdravstvena nega) kjer je, po zadnjih podatkih, aktivno okuženih še 17 stanovalcev in le še 4 zaposleni.


Foto: Na zraku! Skupina stanovalcev z osebjem pred objektom CŠOD Medvedje Brdo, kjer je urejena rdeča cona doma starejših Črni Vrh.

(arhiv Dom starejših Črni Vrh)


. 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
25.11.2020
-2°C / 13°C
četrtek
26.11.2020
1°C / 14°C
petek
27.11.2020
3°C / 13°C