ZAKLJUČUJE SE TEDEN SPLOŠNIH KNJIŽNIC

Petek, 20. november 2020

Danes obeležujemo Dan splošnih knjižnic, s katerim se bo sklenil Teden splošnih knjižnic, ki se je začel v ponedeljek. Čeprav je bil letos zaznamovan z epidemijo covida-19, so v knjižnicah iskali drugačne poti do svojih uporabnikov.

Knjižnice so letos v času epidemije prilagodile svoje storitve, a hkrati ostale na različne načine povezane s svojimi člani in uporabniki. Ponujajo različne spletne storitve preko digitalnih platform, omogočajo izposojo e-knjig in dostop do e-virov ter uporabo drugih digitalnih aktivnosti, hkrati pa po svojih najboljših močeh bralcem posredujejo knjižnično gradivo v fizični obliki.
Ob današnjem Dnevu splošnih knjižnic tudi v severnoprimorskih knjižnicah svojim uporabnikom ponujajo različne ugodnosti.

V Knjižnici Cirila Kosmača Tolmin bodo vsem novim članom, ki se bodo danes preko spleta vpisali v knjižnico, podarili enoletno članarino. Trenutno enote tolminske knjižnice ponujajo možnost prevzema gradiva pred knjižnico ali pošiljanje po pošti, kar je sicer plačljivo, ob današnjem Dnevu splošnih knjižnic pa bodo danes naročeno gradivo bralcem po pošti poslali brezplačno. Danes zvečer ob 19. uri pa pripravljajo tudi prvo spletno potopisno predavanje E-povratna vozovnica, ki ga boste lahko spremljali preko Youtuba ali na Facebook strani knjižnice.

Brezplačen vpis v teh dneh ponujajo tudi v Lavričevi knjižnici Ajdovščina, in sicer danes v Ajdovščini in Podnanosu, jutri v Dobravljah, v sredo pa v Vipavi. V teh dneh je na voljo tudi možnost brezplačnega spletnega vpisa.

V Mestni knjižnici in čitalnici Idrija so ob letošnjem tednu splošnih knjižnic okrepili aktivnosti promocije knjige in branja na svoji spletni in FB strani, kjer so objavili film o nagrajenih projektih slovenskih splošnih knjižnic ter dva krajša videa, v katerih njihovi knjižničarki predstavljata knjižne novitete. Po besedah v.d. direktorice Mestne knjižnice in čitalnice Idrija Nade Božič Eržen pa je zanje najpomembnejše, da tudi v času epidemije kljub kadrovski stiski in strogim zdravstvenim ukrepom za preprečevanje okužb s koronavirusom ob odgovornem odnosu in sodelovanju vseh zaposlenih uspevajo ohraniti odprte vse štiri enote knjižnice - v Idriji, Spodnji Idriji, Cerknem in Črnem Vrhu. Bralci si knjigo med policami lahko sami izberejo in prinesejo k pultu za izposodijo, ob tem pa se, kot zadovoljno ugotavlja Božić Erženova, odgovorno in strpno držijo vseh zdravstvenih priporočil. V teh dneh MKČ Idrija še posebej vabi bralke in bralce, da se fotografirajo s svojo najljubšo knjigo ali s tisto, ki jo trenutno berejo, in s to fotografijo obogatijo FB in spletno stran knjižnice ter tako tudi sami širijo ljubezen do knjige in branja.  


Pred dnevi se je sklenil tudi letošnji projekt Primorci beremo, ki ga je deset primorskih knjižnic letos kljub drugačnim razmeram izpeljalo več kot uspešno. V šestih mesecih je bilo prebranih 5400 knjig, projekt pa je uspešno končalo 657 bralcev, ki so prebrali vsaj štiri prozna dela in eno pesniško zbirko.


Simona Skočir, Metka Rupnik

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
25.11.2020
-2°C / 13°C
četrtek
26.11.2020
1°C / 14°C
petek
27.11.2020
3°C / 13°C