PRED 20 LETI JE ZDRSNIL TUDI PLAZ SLANO BLATO

Četrtek, 19. november 2020

V zadnjih dneh smo obširno spregovorili o 20 letnici od velikanskega plazu, ki je opustošil Log pod Mangartom in terjan 7 smrtnih žrtev. Novembrsko deževje pa je povzročilo velike plazove tudi drugje po Sloveniji. med njimi plazova Slano blato nad Lokavcem. Razlog za zdrs je bilo obilno deževje, saj je takrat v enemu mesecu padlo kar 600 litrov dežja na kvadratni meter, kar predstavlja več kot 60 odstotkov običajne letne količine padavin na tem območju.

Tudi za ta plaz je bil pripravljen državni akcijski načrt, po začetnih delih pa so se ta konec prejšnjega desetletja ustavila in se nadaljujejo šele v zadnjih letih. Na ministrstvu za okolje in prostor so povedali, da so bila doslej izvedena vsa nujna dela, ki so premike zemljine bistveno ustalila, tako da zdaj plazenje ne predstavlja več nevarnosti za hipno porušitev objektov pod plazom. Ta sicer še vedno ne miruje, a je stanje z rednimi vzdrževalnimi deli obvladljivo, je povedal poveljnik Civilne zaščite Ajdovščina Igor Benko.

Okoljsko ministrstvo je tako na plazu izvedlo obsežna dela, ki so v prvih desetih letih veliko pripomogla, da se je plaz ustalil. Izbrani izvajalci so odvozili 300.000 kubičnih metrov materiala, postavili 11 vodnjakov, uredili površinske odvodnje, poravnali površine plazišča in izvedli druga potrebna dela. Takoj po letu 2010 so dela zaradi pomanjkanja državnih sredstev zastala. Izvajana so bile le minimalna vzdrževalna dela, kar je povzročilo dodatne premike.

Za preprečitev nadaljnje škode na plazu je ministrstvo od leta 2017 naprej nato spet intenzivneje izvajalo obsežna vzdrževalna dela na objektih odvodenj. Doslej je bilo za sanacijo porabljenih več kot 15 milijonov evrov, potrebnih naj bi bilo še 11,5 milijona.

Premiki na plazu Slano blato se še dogajajo, a so manjši, letno od tri do šest metrov, odvisno od padavin. Neposredne nevarnosti za prebivalce medtem ni. Po mnenju stroke je potrebno še naprej dosledno vzdrževanje, ki preprečuje, da bi material s plazu prišel v struge vodotokov Lokavšček, Hubelj in Vipava, kar bi lahko sprožilo številne nevšečnosti.


Ivan Seljak (vir: Občina Ajdovščina, STA)

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
27.11.2020
-2°C / 14°C
sobota
28.11.2020
-1°C / 12°C
nedelja
29.11.2020
1°C / 12°C