NARAVA GEOPARKA IDRIJA, BOGASTVO ZANIMIVOSTI, KI JIH KORONA NE MORE ZAPRETI

Četrtek, 29. oktober 2020

Ukrepi, ki zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa omejujejo gibanje in prepovedujejo organizacijo dogodkov ter skupinskih aktivnosti, tudi ustanove s področna turizma spodbujajo k drugačnim načinom predstavitve svojih zanimivosti, znamenitosti naravne in kulturne dediščine. Ta se znova seli na splet.


Zavod za turizem Idrija, v okviru katerega deluje tudi Unesco globalni Geopark Idrija, je zaradi omenjenih razmer, v katerih smo se ponovno znašli, pričel z nizom spletnih objav pod skupnim naslovom Nasvet za potep, njihov namen pa je najširši javnosti predstaviti Geopark Idrija, ki je s svojimi geološkimi in drugimi naravnimi ter kulturnimi in tehničnimi znamenitostmi član evropske in tudi globalne mreže geoparkov pod okriljem Unesca.


Doslej je Zavod za turizem Idrija v okviru aktivnosti Nasvet za potep na svojih družabnih omrežjih že predstavil Krajinski park Zgornja Idrijca - svet samotnih poti, divjih grap in bujnih gozdov ter bogate naravne in tehniške dediščine, ki sta ga izdolbli Idrijca in Belca, ter pot po Zavraški planoti z izhodiščem v Zavratcu ali v Dolah. Celotna pot je dolga dobrih 16 km in primerna za pohodnike ali kolesarje. Te popelje mimo številnih zanimivosti, kot so kmečka kašča na domačiji pri Možinotu, pečina Hrečevca, ki okoli 80 metrov pod steno skriva izvir Črne s podvodnim sifonom, mimo naravno oblikovane Tomaževe mize, Bezjakovega slapu, živosrebrnih studencev in Matjaževih kamr.


Z objavami v nizu Nasvet za potep, ki jih bo v prihodnje še dopolnjeval, želi Zavod za turizem Idrija v času, ko so turistične in kulturne ustanove zaradi razmer morale zapreti vrata in tudi prireditve ter skupinski pohodi niso dovoljeni, zvabiti ljudi na prosto, da posamezno ali v krogu družine raziščejo zanimivosti narave Geoparka Idrija.


Metka Rupnik

Foto: V Krajinskem parku Zgornja Idrijca najdete tudi Jezernico,  najkrajšo slovensko reko, ki izvira v Divjem jezeru. Njena pot se konča že po 55 metrih, kjer se izliva v Idrijco.

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
12.05.2021
10°C / 25°C
četrtek
13.05.2021
13°C / 18°C
petek
14.05.2021
13°C / 18°C