NA TOLMINSKEM POVEČANO ŠTEVILO OKUŽB, VZPOSTAVLJAJO DRUGO COVID AMBULANTO

Četrtek, 29. oktober 2020

V ponedeljek in torek je bilo v občini Tolmin potrjenih 11 okužb dnevno, kar je največ do sedaj. Posebno žarišče je Baška Grapa, od koder prihaja polovica vseh okuženih. Na Občini Tolmin so v zadnjih dneh zaradi nenehno spreminjajočih se razmer prisluhnili težavam, s katerimi se soočajo gospodarstveniki, rizične skupine in šolstvo, občinski štab civilne zaščite pa je že začel z reševanjem težav na določenih področjih.

Z eno od težav se soočajo otroci iz socialno ogroženih družin, ki so v šolah prejemali edini topli obrok dnevno. Občina Tolmin je v sodelovanju s pristojnimi šolskimi službami, humanitarnimi organizacijami in Centrom za socialno delo ob soglasju družin začela pripravljati pakete hrane, ki jih bodo prejeli v naslednjih dneh. Z omejevanjem javnega življenja sta se stiska ni osamljenost pojavili tudi pri starejših, kar prostovoljke projekta Starejši za starejše že rešujejo z rednimi telefonskimi pogovori. Vzpostavljena je tudi telefonska številka Občine Tolmin za pomoč občanom v stiski.


Ob povečanju števila potrjenih okužb se je povečalo tudi odvzeto število brisov. Na vstopno točko pred ZD Tolmin dnevno pride že okoli 60 prebivalcev Posočja, pozitivnih je v povprečju dobrih 20 odstotkov, v ponedeljek celo 30 odstotkov. Direktor zdravstvenega doma Gaudencio Lucas Triep opozarja, da se je pri sledenju virom okužbe največkrat pokazalo, da je po vnosu od zunaj do največ prenosov prišlo na rodbinskih druženjih, obiskih, rojstnodnevnih praznovanjih v krogu širše družine. Zato prosijo vse občane, naj se v teh tednih tega vzdržijo in ohranjajo stike le znotraj družine, s katero živijo v skupnem gospodinjstvu. V tolminskem zdravstvenem domu sicer vzpostavljajo tudi drugo covid ambulanto, za kar bo potrebno zgraditi dodaten nadstrešek. 

Župan Uroš Brežan podrobno o vseh aktivnostihSimona Skočir

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
27.11.2020
-2°C / 14°C
sobota
28.11.2020
-1°C / 12°C
nedelja
29.11.2020
1°C / 12°C