BARBARA, KJE SI

Torek, 27. oktober 2020

V začetku tega meseca je Kulturno-turistično društvo Hotedršica med najmlajše bralce poslalo zanimivo, živopisano slikanico z naslovom Barbara, kje si? Del izkupička od prodaje slikanice bodo namenili nadaljevanju obnovitvenih del na tej cerkvi.

Cerkev sv. Barbare na Ravniku, zaščiten kulturni spomenik, je v zadnjih desetletjih že hudo načel zob časa, a so se domačini odločili, da je ne bodo pustili propasti. Lani so pod vodstvom iniciativne skupine začeli s temeljito obnovo cerkve, ki jo želijo zaključiti leta 2026, ob 500-letnici prve omembe cerkve. Ta je v okviru prenove doslej že dobila novo streho, uredili so odvodnjavanje in okolico objekta. Dela so financirali z donacijami, sredstvi z razpisov, s prodajo lesenih svečnikov in stenskih križev, izdelanih iz starega cerkvenega ostrešja, z gledališko igro, dražbo likovnih del, sedaj pa ga bodo tudi z izkupičkom od prodaje slikanice Barbara, kje si.

Ljudsko legendo o nastanku cerkvice na Ravniku in tamkajšnjih domačij je na pobudo predsednice Kulturno-turističnega društva Hotedršica Brigite Vehar in po pripovedovanju domačinke Angele Petkovšek v pravljico prelil Roman Treven, sicer tudi avtor številnih uprizoritev za otroke.

izjava Roman Treven

Slikanico Barbara, kje si? je ilustrirala Alina Asberga Nabergoj, v Vipavi živeča latvijska slikarka.

Roman Treven je dokončal še eno pripovedko, za katero že nastajajo ilustracije. Napisal je tudi gledališko predstavo z naslovom Ljubezen na meji, ki odstira kontrabantarska in ljubezenska doživetja ob rapalski meji v Hotedršici, na oder pa jo bodo domači gledališčniki postavili, ko bodo razmere, povezane z epidemijo, to dopuščale. Treven pa je napisal tudi že besedilo za kamišibaj predstavo za otroke v okviru virtualnega miklavževanja, ki ga bo pripravilo KTD Hotedršica, saj ga, kot vse kaže, v tradicionalni obliki letos ne bo mogoče izpeljati. 


Metka Rupnik

Foto: David Ličen

 

izjava Roman Treven

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
27.11.2020
-2°C / 14°C
sobota
28.11.2020
-1°C / 12°C
nedelja
29.11.2020
1°C / 12°C